Áttétes emlőrákEmlőrák közben

A kemoterápia alatt használt hűtősapkákról

Korábbi cikkünkben írtunk a hűtő sapka kemoterápia alatti jótékony hajmegtartó hatásáról. Szeretnénk hozzátenni azonban, hogy ez a megoldás sajnos nem mindenütt elérhető és nem is föltétlenül minden esetben működik.

Extrém ritka esetben előfordulhat, hogy hűtő sapka nélkül sem hullik ki valakinek a haja a kemótól. Ennél viszont rosszabb, de szintén nagyon ritkán előforduló mellékhatás lehet a végleges, tartós hajvesztés is, amiről a betegek általában nem tudnak.


Itt idézzük a BreastCancer.org leírását a hűtő sapkákról/jégsapkákról és a fej hűtésére alkalmas megoldásokról:

„A hűtő sapkák és más megoldások, amikkel a koponyát tudják hűteni általában fejre csatolható, sisak-szerű sapkák, amelyekben zselé állagú hűtőanyag van. Ezt az anyagot –26 és -40 ºC közötti hőmérsékletre hűtik le. Ezek a hűtő sapkák gyakran segíteni tudnak kemoterápia alatt a haj megtartásában.
A hűtő sapkák összeszűkítik a koponya bőre alatti vérereket, így lecsökkentik a kemoterápiás anyag mennyiségét, ami a hajszálak gyökereibe is eljut. Így, mivel kevesebb kemoterápiás anyag jut el a hajszálakba, kisebb lesz az esélye annak is, hogy kihulljon a haj.
Kemo kezelés alkalmával általánosan ajánlott használata a következő:
– 20-50 perccel a kezelés előtt
– közben
– utána is.

A hűtő sapkák és a fejhűtő megoldások lehetnek egymástól kicsit eltérőek. A hűtő sapkák jégszerű tasakok. Használat előtt speciális fagyasztóban tartják őket, és mivel a jégcsomagok a kemoterápiás kezelés közben kiolvadnak, ezért kb. 30 percenként cserélni kell őket.
Másik megoldásban a koponyát hűtő rendszer részeként a sapkát egy kicsi hűtőgéphez csatlakoztatják, ami hűtőfolyadékot keringet. Ebben az esetben a sapkát nem kell cserélgetni a kezelés közben.

Mivel a sapkák nagyon hidegek, használatuk közben sokan fejfájástól szenvednek. A legtöbb beteg nagyon fázik a kezelés közben, ezért érdemes ilyenkor melegen öltözni és meleg takaróba burkolózni.

A hűtősapka használata előtt érdemes felkészíteni a fejbőrünket:
• ellenjavalt a hajszárító, hajszárító búra, hajvasaló használata
• samponozni csak három naponta, hűvös vízben és gyöngéd samponnal szabad
• hűtősapka használata esetén nem szabad kemoterápia közben hajat festeni
• csak gyöngéden szabad megfésülni.

Fontos tudni, hogy a hűtő sapka (jég sapka) nem biztos, hogy mindenkinél kifejti ugyanezt a hatást. A kutatások szerint az esetek 50-65%-ában nagyon jól működik. A terápiában használt anyag típusától függ, hogy mennyire tudja a hűtősapka megakadályozni a hajvesztést.”

BreastCancer.org Cold Caps

Összeállította és fordította: Egészség Hídja