Emlőrák közben

A nyiroködémás kar bőrápolása

A pangó nyirok magas fehérjetartalma miatt az ödéma jó táptalaja baktériumoknak, gombáknak. Hogy megelőzzük a fertőzéseket, figyelnünk kell bőrünk védelmére, fertőtlenítésére és ápolására. Nyirokerek betegségeinél – nemcsak mellműtét után kialakuló ödémánál – bőrünk érzékenyebbé válik, mivel az ödéma miatt megváltozik a bőr anyagcseréje, keringése. Általában hajlamos lesz kiszáradásra, viszkethet, begyulladhat, fertőződhet. Pici berepedésekkel járhat a bőr kiszáradása, amin keresztül könnyebben jutnak be kórokozók. A nyiroködémás végtag gyógyulási folyamatai is lassabbak, rosszabbak, így sajnos bármilyen sérülés, csípés fertőzéshajlama magasabb, mint a másik karunkon.

FERTŐTLENÍTÉS: jó ha tartunk magunknál kézfertőtlenítőt. Patikákban érdemes érdeklődni, hogy milyen alkoholmentes kézfertőtlenítő gél, spray és törlőkendő kapható. Minden csípést, sérülést, körberepedést, égést , harapást, horzsolást fertőtleníteni és kezelni kell. Patikában kapható nagyobb kiszerelésű kézfertőtlenítőszereket át lehet tölteni kis spray-flakonba, úgy jól befér a kézitáskába.
Ha napközben bepiszkolódik a kezünk, lehorzsoljuk a bőrt, esetleg megcsípi valami rovar, fertőtlenítsük haladéktalanul. A környezetünknek, hozzátartozóknak is meg kell érteni, hogy ez nem kényeskedés, hanem megelőzés. Például orbánc, ami baktériumok okozta veszélyes bőrgyulladás, akár egy banális, elvakart szúnyogcsípésből is kialakulhat nyiroködémás karon-lábon. Aki nyiroködémás, az vegyen komolyan minden kaktusztüskét, szálkát, kis háztartási balesetet, mert az a lassú gyógyuláson túl az ödémát is súlyosbíthatja.

MOSAKODÁS: ne normál szappant vagy tusfürdőt használjatok, mert ezek túlságosan lúgos vegyhatásúak (pH 10-11) és a bőr enyhén savas vegyhatású felületét károsítják. A normál szappannak erős zsírtalanító hatása is van, a bőrünkön lévő vékony zsírréteget eltávolítja, pedig ennek fontos szerepe van a fertőzések elleni védekezésben, nem jó, ha nyiroködémás végtagról lemossuk. Értelemszerűen mosószeres-mosogatószeres –zsíroldós vízben se nyúlkáljunk gumikesztyű nélkül. Patikai mosakodókrémet célszerű használni mosakodásra. Ezekben vannak aktív
tisztító hatóanyagok, ugyanakkor szappanmentesek, gyengéden tisztítják a bőrt, vegyhatásuk semleges (pH 7) vagy egy picit savas (kb. pH 5). Zuhanyozó olajokat is használhatunk (Magyarországon kapható többféle, de ezek közül olyat kell választani, amelyben nincs intenzív illatú illóolaj pl. citromolaj, mentolos olaj) A zuhanyolajokban lévő speciális bőrápoló olaj gondoskodik a bőr visszazsírozásáról. Zuhanyozás után nagyon fontos a bőr tökéletes megszárítása. Az ujjak közének megszárítására akár még hajszárítót is javasolnak, hogy ne maradjanak nedves
zugok, hajlatok, ahol gombaspóra telepedhet meg. Erre a könyök-kar hajlatainál is ügyelni kell, sőt nyári melegben is, amikor a verejtéktől felázhat a bőr.

KRÉMEK: Nagyon fontos a bőr ápolása, visszazsírozása, a pici berepedések és a kiszáradás megelőzése miatt. Az ödémás bőrön szemmel nem látható kis berepedések keletkezhetnek pl. a hajlatokban, melyeken át baktériumok, gombák jutnak be a bőr mélyebb rétegeibe, ahonnan a nyirokkeringés és a fehérvérsejtek feladata lenne, hogy elpusztítsa és elszállítsa őket, csakhogy a pangó nyirok erre nem képes. Megfelelő bőrápolással látványos javulás érhető el. Alapelv, hogy ne alkalmazzunk bőrt irritáló krémeket. Az ideális bőrápoló a bőr természetes zsiradékaihoz hasonlít, lehet gyógyszertári magisztrális készítmény, ami nem allergizál, eucerines, lanolinos alapú (direkt lanolint ne kenjünk rá, a nyers birkagyapjú-lanolin allergizálhat) A szakirodalom megemlíti a mandulaolajat, sárgarépaolajat, aloe vera kivonatot, mogyoróolajat mint bőrápoló szerek alapanyagait. Illóolajokat (szantál, citrom, menta, narancs stb.) inkább ne használjunk, mert irritálhatják a bőrt , akármilyen finom illatuk van, ezeket az erős, intenzív olajokat célszerű kerülni. Nyiroködéma szempontjából a pH semleges, illatmentes, eucerines krémek kedvezőek, a gyógyszertárak saját termékei egész biztosan nem allergizálnak és ha rákérdezünk , ott tudják a pontos összetételt.
Mindenképp alkoholmentes készítmény legyen. Az úgynevezett hűtőzselék-tonikok használhatóak – ha alkoholmentesek és erős illatoktól is mentesek. Krémezésnél az erőteljes bőrbe masszírozást kerüljük. Az ideális krém, testápoló masszírozás nélkül is beszívódik a bőrbe 5-10 perc alatt. Aki kompressziós karharisnyát vagy fáslit használ, az frissen bekrémezett bőrre sose tegye fel, mert a krém nem tesz jót a gumírozott anyagnak. Tehát a krémezés menete ez legyen: zuhanyozás, krémezés, teljes felszívódás, majd utána jöhet a kompressziós karharisnya. Manuális terápia, nyiroködéma kezelés előtt közvetlenül ne krémezzétek be a kart. Speciális krémek: Mirfulan krém – ezt sugárkezelés okozta sérülésekre fejlesztették ki, de horzsolások stb. kezelésére is jó. Vazelinnel a körömvirágkrém berepedt bőrre jól használható, mert nem allergizál. Fertőtlenítők: eosin, softasept, octenisept, sterilium ( alkoholmentes fertőtlenítőt kell kérni a gyógyszertárban).

Szerző: Legéndi Zsuzsa, Gyógytornász, Földi nyirokterapeuta

Kép forrása: Macmillan Cancer Support