Egészség Hídja Összefogás

A betegségről - Diagnosztizálás

RÁKKEZELÉS SZEMÉLYRESZABOTTAN

Az orvostudomány legújabb eredményei mindenki számára legyenek elérhetőek


Az utóbbi években forradalmi változások zajlanak a rákgyógyításban: számos ráktípusnál váltak elérhetővé a célzottan ható készítmények, amelyekkel - ha a megfelelően kiválasztott páciensnek adják - jelentős állapotjavulást lehet elérni. Kibontakozóban van azonban egy ennél nagyobb horderejű eredmény is, hiszen a daganatterápiában egy olyan paradigmaváltásnak vagyunk szemtanúi, amikor egyre kevésbé a daganat kialakulásának helye, azaz lokalizációja fontos, sokkal inkább, hogy milyen genetikai mutáció okozza. A célzott terápia sikerének feltétele, hogy a gyógyszert a megfelelő beteg kapja: ennek eldöntéséhez szükségesek a daganatgének elemzésén alapuló, a gyógyszerek hatékonyságát előrejelző molekuláris diagnosztikai vizsgálatok. A KPS Diagnosztikai Központ küldetése, hogy minél több betegben, időben és tökéletesen megbízható minőségben történjenek meg a már ismert molekuláris célpontok vizsgálatai.


Jelenleg világszerte kb. 400 gyógyszermolekulát vizsgálnak célzott terápiára, az onkológusok pedig a molekuláris diagnosztikát hívják segítségül, hogy betegüknek a legmegfelelőbb készítményt személyre szabottan kiválaszthassák. Ilyen molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végez a KPS Diagnosztikai Központ. E vizsgálatok alapján már nem csak azt lehet megmondani, hogy melyik a hibás gén, hanem azt is, hogy az adott hiba esetén melyik készítményre lehet érzékeny – mire reagál - az adott beteg daganata. Ugyanakkor az is nagyon fontos információ, ha előre tudjuk, hogy melyik gyógyszer lesz hatástalan, mert így elkerülhetjük a felesleges kezelést annak minden káros következményével. 

Egy tumor típus esetében nem csak azokat a géneket érdemes vizsgálni, ami nagyobb eséllyel okozza az adott daganatot, hanem az 1-2 %-os előfordulású génmutációkat egyaránt. A személyre szabott orvoslás lényege éppen abban áll, hogy a kis százalékokkal is foglalkozni kell, mert azok mögött is emberéletek vannak, ezekből az 1 %-okból tevődik össze a 100%, és világszerte az 1% is rengeteg beteget jelent. A molekuláris diagnosztika alapján alkalmazott daganatterápiák nagy előnye, hogy arra hatnak, amire kell, azaz arra a mutációra, ami fenntartja a daganat növekedését. A célzottan ható gyógyszerek a törzskönyvezési eljárás miatt még nem érhetőek el az összes daganattípusnál, ahol viszont igen, ott gyakran gyors és jelentős javulást eredményezve. Ugyanakkor a célzottan ható készítmények sem csodaszerek, hiszen nem mindenkinél hatékonyak. Ezek a gyógyszerek kizárólag abban az esetben alkalmazhatóak, ha jelen van, vagy éppen nincs jelen egy bizonyos fajta génhiba. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, a már említett gyógyszerhatékonyságot előre jelző molekuláris diagnosztikai vizsgálatok elvégzésére van szükség.

Az emlőrák molekuláris diagnosztikája

A mellrák eseteiben több génmutációi kimutatására van mód (HER2, EGFR, EML4/ALK), míg az mellrák öröklődő típusaiban a BRCA1 és a BRCA2 gének hibája van jelen, így ha családjában rendszeresen és ismétlődően előfordult a betegség, érdemes molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végeztetnie az öröklődő jelleg tisztázása érdekében. A vizsgálat javasolt abban esetben, ha

  • Önt emlőrákkal diagnosztizálták, és korábban legalább 2 családtagjánál előfordult már mellrák;
  • Önnél a mellrák invazív formája jelent meg, és még nem múlt el 40 éves;
  • Az Ön családjában korábban már kimutatták a BRCA1 vagy a BRCA2 mutációját.

A petefészekrák molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése

A petefészekrák egyes típusaiban - a mellrákhoz és a gyomorrákhoz hasonlóan - szintén felsokszorozódhat a HER2 gén. Petefészekrákban emellett az érképződés gátlás is lehetséges, egyes esetekben pedig az EGFR mutációja is előfordulhat. Ha Ön ebbe a csoportba tartozik, akkor esélye lehet rá, hogy eredményes legyen a jelenleg már rendelkezésre álló EGFR-gátlók alkalmazása.  


AZ EGÉSZSÉGHÍD ÖSSZEFOGÁS EGYESÜLETTEL EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN 

50% KEDVEZMÉNYT 

BÍZTOSÍTUNK A DIAGNOSZTIKA KONZULTÁCIÓ ÁRÁBÓL 

MINDEN ÉRDEKLŐDŐ SZÁMÁRA,

AKI RÓSZASZÍN SZALAGOT VISELVE KERESI FEL RENDELŐNKET.

Az akció 2012. december 31-ig érvényes.

KPS DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT

www.molekularis-diagnosztika.hu

Bejelentkezés: +36 30 210 2600

info@kps.huFekvő digitális stereotaxiás emlőbiopszia a Honvédkórház-ÁEK-ban

A radiológusok évente 1300 olyan emlőelváltozást észlelnek, amelynek megbízható diagnosztizálása 2010 februárjáig csak műtéttel volt lehetséges Magyarországon. A Honvédkórház-ÁEK-ban egy éve üzembe helyezett fekvő digitális stereotaxiával vezérelt vacuum core biopszia elvégzésére alkalmas – hazánkban mindmáig egyedülálló - eszköz ezeknek az eseteknek a 99.3 százalékos pontosságú tisztázását teszi lehetővé. Az említett időszakban elvégzett 227 mintavétel alapján a szakemberek igazolva látják, hogy – a nemzetközi adatokhoz, illetve a hazai, műtéti úton nyert szövetek analízisének statisztikáihoz illeszkedően - az esetek kétharmadában az elváltozás jóindulatú volt: a 175 feldolgozott mintából csak 65 esetben mutattak ki rákos daganatot.

Mely esetekben helyettesítheti a műtétet ez az emlődiagnosztikai eljárás?

A Magyarországon alkalmazott emlődiagnosztikának szervesen egymásra épülő szintjei vannak. Az első lépésben négy radiológiai felvételt készítenek, illetve tapintásos vizsgálatot végeznek. Ha bármilyen eltérést találnak, akkor a pácienst visszarendelik. Ekkor már radiológus orvossal találkozik, aki további, kiegészítő mammográfiás felvételeket és ultrahang vizsgálatot végez. Ha ezekkel az eljárásokkal nagy bizonyossággal meghatározható az elváltozás mibenléte, illetve ultrahanggal behatárolható a daganat helye, akkor ún. célzott biopsziás eljárással, azaz egy tű segítségével szövetmintát vesznek. Ennek az eredménye határozza meg a további, szükséges terápiát.

Jelentős számban akadnak azonban olyan esetek, amikor az elváltozás mikronnyi mérete vagy elhelyezkedése miatt ezek a módszerek nem elegendőek, ezért az orvosok műtéti eljárással kénytelenek feltárni a területet, eltávolítani az adott sejtburjánzást, és - szükségképpen - csak ezután elvégezni a kiemelt szövet elemzését. Az ilyen kimetszések során rögzített adatok azt mutatják, hogy a mintáknak csupán harmadában mutattak ki rákos sejteket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a műtétek kétharmada csupán a pontos diagnózist és - komolyabb betegség hiányában - nem a gyógyítást szolgálta. Az új berendezés által nyújtott diagnosztikai lehetőségekkel ez a paradoxon oldható fel, pont ezek az operációk válnak elkerülhetővé.

A berendezés lényege

Az ún. in situ ductalis carcinomák (DCIS) esetében, amikor a feltételezett rákos sejtek a tejcsatornában elhatároltan vannak jelen, tehát a mell egyéb szöveteiben még nem alakultak ki, vagy ha a rendellenességre egyelőre a megjelenő meszesedések figyelmeztetnek, a nagyon apró méretek miatt nem lehetséges az ultrahanggal támogatott biopszia. A sztereotaxiás eljárás esetében azonban két sugárnyalábot alkalmaznak, és ezek viszonyából határozzák meg - bonyolult matematikai eljárás során - milliméter pontossággal a mintavétel helyét. Akár 3-5 milliméteres - elváltozásokból is nyerhető célzottan, műtét nélkül szövetminta. Így igen korai daganatok is felfedezhetők, amelyeknél a gyógyulás közel százszázalékos. Az eljárás segítségével tehát 99.3 százalékos pontossággal, azaz szinte teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a látott képi eltérés hátterében van-e az emlőben rák.

A speciális kórmeghatározás további előnye, hogy egyes esetekben nem csak a talált elváltozás pontos helyét képes megadni nagyban segítve ezzel az esetleg szükségessé váló műtéti beavatkozás sikerét, hanem a méretének megítélésében is segít.

A Honvédkórház-ÁEK-ban a legkisebb daganat 2 miliméteres, a legnagyobb 109 miliméteres volt. Ez utóbbi példa azt igazolja, hogy az eljárásnak abban az esetben is van létjogosultsága, ha az előzetes képalkotás jelezte a daganatot, de a lokalizáció valamilyen okból nem volt lehetséges.

Maga a beavatkozás – amely szűk egy órát vesz igénybe – helyi érzéstelenítéssel, fájdalom nélkül elvégezhető, és csupán egy apró, de gyorsan gyógyuló, szúrásnyomot hagy maga után, azaz nincs hatással a mell esztétikájára.

Ez a célzott mintavételi módszer az egész világon elfogadott, a szűrőprogramok és a korszerű emlődiagnosztika nélkülözhetetlen eszköze. Az Európai Unió országaiban igen elterjedt: 850 ilyen készülék szolgálja a nők egészségének megőrzését, az emlőrák korai felfedezését.

A fekvő digitális stereotaxiával vezérelt vacuum asszisztált biopszia szerepe a szűrésben és a gyógyításban

A fekvő digitális stereotaxiával vezérelt vacuum core biopszia a korszerű, európai uniós szintű emlődiagnosztika és szervezett emlőszűrési program elengedhetetlen eszköze. Ésszerű alkalmazása a betegellátás színvonalának növekedését, költségeinek csökkentését is jelenti. Általánosan elfogadott tény, hogy az emlőrák elleni küzdelem fontos eszköze a korai felfedezés. A szűrés és az idejekorán történő, megfelelő diagnosztika Magyarországon is évente több száz megmenthető életet jelent.

Ennek egyik fontos eszköze ez a berendezés.

Alkalmazásának fő célja a késlekedés nélkül felállított helyes diagnózisok számának növelése, a felesleges sebészi kimetszések és a műtéti lépcsőfokok számának csökkentése.

A két lépésben, néhány hét különbséggel elvégzett többszörös emlőműtétek hazánkban ma még igen elterjedtek. Ezek száma az új készülék (Mammotome) használatával 55 százalékkal csökkenhetne, a műtéti szövődményekkel együtt (5-35 százalék).

A műtéti eredmények esztétikailag is előnyösebbek lennének, és a lelki terhek is nagyban mérséklődnének, ha egy lépésben (egy operációval) megoldható lenne a kóros területek eltávolítása, illetve a nők munkából való kiesése is lényegesen rövidebbé válna.

A mai technikai lehetőségeknél korszerűtlenebb ellátás, tehát a Mammotome hiányában elvégzett műtétek a nőket súlyos pszichés tehernek teszik ki, szövődményeket okozhatnak, és értékes egészségügyi kapacitást foglalnak le, amely más betegek gyógyítására lenne felhasználható. Léteznek gyengébb pontosságú mintavételi eljárások, amelyek sajnos sok esetben eredménytelenül végződnek, azaz nem hoznak pontos diagnózist.

A Honvédkórház-ÁEK-ban megvalósított program elmúlt egy évének tapasztalatai nyomán a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy három-négy ilyen berendezést üzemeltető központ felállítása lenne kívánatos, hiszen ezzel tovább lehetne fokozni a magyarországi emlőszűrési program hatékonyságát.

A sztereotaxiás emlőbiopszia szélesebb körű bevezetése a hazai radiológusok szempontjából semmilyen akadályba nem ütközne, hiszen a magyar diagnosztikai képalkotásban dolgozók – akik az országos szűrést és emlődiagnosztikát bonyolítják - Európa-szerte elismert orvosok, a nemzetközi konferenciák rendszeres vendégei és előadói.

A berendezés haszna a számok tükrében

Évente kb. 1000 olyan diagnosztikai műtétre kerül sor, amely a szűrőprogram keretében napvilágra került esetek nyomán válik szükségessé, és másik ezer olyan, amikor a korosztályon kívüli páciens maga jelentkezik panasszal. Ha a korábban már említett kétharmados negatív eredményeket vesszük alapul, ez azt jelenti, hogy évente hétszáz műtét lenne elkerülhető, ha a berendezés országszerte hozzáférhetővé válna.

A mammográfiás szűrőprogram Magyarországon

Hazánkban 2001 óta – Franciaországot, Németországot és Olaszországot is megelőzve – folyik a népegészségügyi program részeként az általános és országosan szervezett emlőszűrés. A 45-65 közötti női lakosság tagjai kétévente kapnak „behívót”. Az országban 52 olyan akkreditált állomás működik, ahol speciálisan képzett radiológus-asszisztensek készítik a felvételeket, a radiológus orvosok pedig precíz kettős leolvasással elemzik azokat. Csak azon helyen történik ilyen munka, ahol a program által előírt berendezések és feltételek maximálisan adottak. Ezek a szűrőpontok folyamatosan jelentik az eredményeket egy központi adatbázisba.

A vizsgálatokon általában csak a nők fele jelenik meg. Nyugat-Európában ez az arány általában jobb, a skandináv országokban bőven meghaladja a 70 százalékot is. Az adatok tanúsága szerint a páciensek 5 százalékánál találnak valamilyen elváltozást. Ezeknek a hölgyeknek az esetében további diagnosztikai eszközök bevetésével próbálnak pontos kórmeghatározást adni, ezek része a sztereotaxiás emlőbiopszia is.

A nemzetközi adatok szerint a mammográfiás szűrések - a korai felismerés miatt – 30-45 százalékkal csökkentik a rákos betegek mortalitási arányát.

A mammográfiai prevenciós programot teljes mértékben radiológusok végzik. Munkájuk igen jelentős szakmai felkészültséget és folyamatos képzést igényel, hiszen nem elég a bonyolult berendezések működtetésének ismerete, mert a legnehezebb feladat éppen az általuk nyert képek értelmezése során megadni azt a pontos diagnózist, amely nélkül nem lehetséges hatékony terápia.

Előadók:
Dr. Schandl László PhD, mb. főigazgató, Honvédkórház-ÁEK
Dr. Bazsó Péter, orvosigazgató
Dr. Forrai Gábor PhD, Radiológia osztályvezető főorvos

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat