Egészség Hídja Összefogás

A betegségről - Önvizsgálat

Csak néhány perc! Életet menthet! Végezze rendszeresen

Tegyen meg mindent a megelőzés érdekében! A megelőzés „legkézenfekvőbb” eszköze a mellönvizsgálat. Minél rendszeresebben végzi, annál nagyobb gyakorlatot szerez az egészséges melltől eltérő változások felismerésében.

Az emlő önvizsgálatát havonta végezze, az ideális a menstruáció utáni első napokban, akkor a mell már nem duzzadt, nem érzékeny. A változókorban vagy azon túl minden hónapban válasszon ki egy adott időszakot

HOGYAN VÉGEZZE?

1. Tükör előtt állva:

Figyelje meg a mellének méretét, alakját, kontúrját a tükörrel szemben állva, majd jobb és bal oldalról is. Tapintsa végig mellét körkörös, függőleges, majd kifelé irányuló mozdulatokkal.

Emelje feje fölé karjait, a mellének és a mellbimbónak együtt kell követni ük ezt a mozdulatot, és azonos magasságban kell maradniuk.

Figyeljen minden szokatlan elváltozásra: a bőr behúzódása, kidomborodása, elszíneződése, az emlőbimbó behúzódása, váladékozása- a bőr alatt vagy mélyebben meghúzódó csomó, duzzanat, - tágult vénák az emlő területén.

2. Fekvő helyzetben

Tegyen párnát a válla alá. Azt a karját, amelyik oldalon a mellét vizsgálja, emelje erősen hátra úgy, hogy a vizsgált mell egyenletesen feküdjön a mellkasán. A másik kezének összezárt ujjaival tapintsa körbe a mellét. A bimbóudvar körüli területet se hagyja ki!

3. Zuhanyozás közben

Emelje magasba a vizsgálandó mell felöli karját. Összezárt ujjakkal alaposan tapintsa át a mellét, ne hagyjon ki egyetlen területet sem. Végezetül vizsgálja meg a hónaljáratokban elhelyezkedő nyirokcsomókat is.

Ha bármilyen elváltozást észlel, haladéktalanul keresse fel orvosát!

Csak néhány perc – havonta egyszer – az egészségéért, az életéért!

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat