Közösen kampányol az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! – Movember Magyarország

Összefog a két nem – lesz belőle egy „IGEN”.

Mondjunk igent az egészségre és a rendszeres szűrővizsgálatokra! Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! idén közös akcióval hívják fel a figyelmet két vezető rákos megbetegedés – a mellrák és a prosztratarák – szűrővizsgálatainak fontosságára és az egészséges életvitelre. Az esemény a nemzetközi mellrákellenes hónap első napján, október 1-jén (vasárnap) délután kerül megrendezésre Budapesten, az V. kerületi Széchenyi téren, a Magyar Tudományos Akadémián és a Lánchídon. Az eseményen helyet kapnak információs és ismeretterjesztő beszélgetések, szakmai előadások, kora este pedig a hagyományos lánchíd-i sétára várunk mindenkit.

Az emlő és a prosztata daganatos megbetegedések kiemelkedő helyet foglalnak el a súlyos betegségek között. Milyen lehetőségek vannak a betegségek kockázatának csökkentésére, a megbetegedésekből való gyógyulásra? Hogyan lehet egészségtudatosan élni? Ezekről és hasonló, az egészségünket meghatározó tudnivalókról beszélgetnek a résztvevőkkel a magyar rákdiagnosztika és rákgyógyítás kiemelkedő szakemberei az október 1-én megrendezésre kerülő „Mire várunk még mindig?” elnevezésű, nagyközönségnek szóló programon, az MTA-n.

A tavalyi kampány során megfogalmazott kérdéseink még mindig aktuálisak: elvárásokat fogalmaztunk meg saját magunk, az orvosaink és a döntéshozók irányában. Hiszen nem játék az életünk” – mondja Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője. – “A mellrákot teljességében megelőzni sajnos nem lehet. Mivel élete során minden 8.-9. magyar nő találkozik ezzel a betegséggel, nagyon fontos a mammográfiás szűrővizsgálat nyújtotta minél korábbi diagnosztizálhatóság, az egészségtudatosság, és hogy tudjuk, hogy melyek az ezt segítő hiteles információk. Ebben az évben először fognak össze a nők a férfiakkal, és a társadalom figyelmének felkeltése érdekében közösen világítják ki a budapesti Lánchidat.

Régi nagy vágyunk volt, hogy a társterületen tevékenykedő Egészség Hídja Összefogással közösen, egy zászló alatt küzdjünk a két rendkívül komoly betegség ügyében” – nyilatkozza Honti Dániel, a MentsManust! alapítója. – “Minden év novemberében csatlakozunk a Movember nemzetközi mozgalmához, amely a prosztatarák veszélyeire hívja fel a figyelmet. A férfiak körében a figyelemfelkeltést nem csak egy betegségre kell koncentrálnunk, a probléma összetettebb annál. A férfiaknál az orvoshoz járás tabuját le kell döntenünk és fel kell hívjuk a figyelmüket arra, hogy az öngondoskodás, az egészségtudatos életmód megmentheti az életét és szerettei jövőjét. Úgy érezzük, az Egészség Hídjával való összefogás a társadalom nagyobb részének figyelmét tudja ráirányítani arra, hogy ezekről beszélni kell, és szükség esetén segítséget kell kérni.