Egészség Hídja Összefogás

Hírek

Vissza a hírekhez

Mellbevágó Szalai Anett dokumentumfilmje a mellrák legyőzéséről

2008-04-02

2008. március 19-én került sor Szalai Anett Mellbevágó című dokumentumfilmjének sajtótájékoztatóval egybekötött díszbemutatójára a BM Duna Palotában.

A vetítés alkalmából beszédet mondott Dobrev Klára, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület fővédnöke. A film elkészülését az Egészség Hídja Összefogás Egyesület, a Mol és a Raiffeisen Bank támogatta.

Kylie Minogue betegség  így nevezte magában sokáig mellrákját Szalai Anett, akinél 31 éves korában diagnosztizálták a betegséget. Elhatározta, hogy filmes eszközökkel dokumentálja gyógykezelésének folyamatát  először csak önmagának, később, látva, hogy mit jelent megélni és feldolgozni a rákot, mindenkinek, akit - közvetve vagy közvetlenül  érinthet a félelmetes kór. Így készült el a műfaját tekintve Magyarországon eddig egyedülálló szubjektív dokumentumfilm, mely a Mellbevágó címet kapta.

A film címe részben utal magára a témára, hiszen a mellrákról - bár ismerjük - még mindig keveset tudunk, nem beszélünk róla. De nem csupán a film címe, hanem témája is mellbevágó. Már csak azért is, mert egy 31 éves fiatal nő szemén keresztül mutatja be a mellrák elleni küzdelem mindennapjait a dokumentumfilm összes formai kellékének felhasználásával. A narrációval megismerjük a főhősnő valamennyi életérzését, gondolatait, a betegséggel kapcsolatos történéseket, és látjuk a környezet reakcióját, az emberi folyamatok alakulását. A filmből az is kiderül, hogy a mellrák, bár egyre több nőt érint, még mindig tabutéma a társadalom számára.

A filmben nemcsak a rendező Szalai Anett saját élményei jelennek meg, hanem betegtársaié is. A mellrákról sokan azt gondolják, hogy ez tipikusan a 45 év fölötti nők betegsége. A filmből azonban egyértelművé válik: egy 31 éves fiatal nőt, de akár egy 18 éves lányt is megtámadhat a kór, mely ellen nincs más védekezési mód csak a rendszeres szűrővizsgálatok.
 
Bár a mellrák nagyon sok családot érint, Szalai Anett szerint a társdalom hozzáállásán mégis van mit változtatni: sokan behunyják a szemüket, és úgy tesznek, mintha a probléma nem létezne, sokan pedig a rossz példákat sulykolják a betegbe, és így elhitetik vele, hogy az út nehéz, szinte végigjárhatatlan. Az a beteg pedig, aki ezt elhiszi, sokkal szkeptikusabban áll a gyógykezeléshez, így sokkal lassabban gyógyul.

Bár Szalai Anett legyőzte a rákot, a kezelés és az ellenőrző vizsgálatok még öt évig tartanak; a fiatal rendezőnő hisz abban, hogy az öt év elteltével gyermeket vállal majd, akinek átadhatja a betegség leküzdése révén megszerzett élettapasztalatát.

Pesty László, a film operatőre szerint Szalai Anett filmje unikum a magyar dokumentumfilm-gyártás történetében: A film újszerűségét elkészülésének körülményei adják: Anett szinte spontán módon, egyetlen kis kamerával és költségvetés nélkül állt neki a forgatásnak, nem gondolkozva azon, hogy miként fogja tudni befejezni. Az alkotás egy baráti összefogás révén készülhetett el, melyben mindenki ingyen, lelkesedésből és elhivatottságból dolgozott. A végeredmény pedig egy olyan film lett, amely előzmény nélküli Magyarországon, hiszen még nem volt példa arra, hogy egy rendező bátran és nyíltan szembenézve betegségével és saját halálának lehetőségével, filmre vigye küzdelmét a rák ellen.

A film elkészítését támogatta az Egészség Hídja Összefogás Egyesület, a MOL Nyrt. és a Raiffeisen Bank.
 

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat