Egészség Hídja Összefogás

Hírek

Vissza a hírekhez

Az öt legjelentősebb rák ellen küzdő szervezet aláírta a Magyar Rákellenes Chartát

2015-02-04

Sajtóközlemény

Budapest, 2015. 02.04.

2015. február 4-én Budapesten, a daganatos betegeket képviselő öt legjelentősebb rákellenes szervezet deklarálva összefogását aláírta a Magyar Rákellenes Chartát. Céljuk, hogy a hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében egyesítve szakmai hitelességüket, komplex tudásbázisukat, emberi erőforrásaikat felhívják az egészségpolitikáért felelős parlamenti és államigazgatási szervek, valamint a társadalom figyelmét a hazánkban minden 14. percben egy emberéletet követelő rák elleni küzdelem állandó napirenden tartására.

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége, az Egészség Hídja Összefogás Egyesület és a Magyar Hospice Alapítvány a rákbetegek érdekében minden szakmai befolyását latba veti azért, hogy mint releváns civil betegszervezeteket, vonják be az őket érintő egészségpolitikai döntések előkészítésébe és a meghozott jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésébe.

Mivel a rákbetegség megfelelő kezelése nem csak pénz, hanem szemlélet kérdése is, ezért kezdeményezik még az integratív szemléletű, széles körű onkológiai oktatás- és ellátás elterjesztését azért, hogy a betegek és családtagjaik méltó bánásmódot kapjanak az egészségügyben, amelyhez egészségpolitikai, szakmai és társadalmi elköteleződésre és konszenzusra van szükség.

A Magyar Rákellenes Charta aláírói folyamatos médiajelenlétükkel és kampányaikkal felhívják a döntéshozók figyelmét mindazon problémákra, amelyeket a daganatos betegségek egyéni, családi és társadalmi szinten jelentenek.

A betegségben élők körülményeinek mentális és fizikális javítása nem nélkülözheti azt a politikai és társadalmi felelősségvállalást, amellyel megfordíthatók lennének a jelenlegi morbiditási, mortalitási mutatók.

Az öt legnagyobb rákellenes civilszervezet összefogásának bejelentésére és a Magyar Rákellenes Charta aláírására az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2015. február 4-én, a Rákellenes Világnapon került sor.

2000. februárjában Párizsban Rákellenes Világkongresszust tartottak szakmai és civil szervezetek, amelynek résztvevői február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen, egyben ezt a napot a kongresszus RÁKELLENES VILÁGNAP-pá nyilvánította, hogy a rák ellen folytatott küzdelem eszméje "a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen".‬

Magyar Rákellenes Charta

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat