Egészség Hídja Összefogás

Interjúk

Vissza az interjúkhoz

Tisztelt Munkatársak!

Körtvélyes Éva vagyok, az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület elnöke, magam is mellrák túlélő.

 

A 2002-ben létrehozott Összefogás az első olyan kezdeményezés hazánkban, amely a politikai és az üzleti élet, valamint civil szervezetek elkötelezett együttműködését segíti egy közös társadalmi cél, a mellrák elleni küzdelem érdekében. Az Összefogás célja, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsa: az idejében felismert mellrákos megbetegedések nagy százalékban gyógyíthatók. Ennek egyik fontos lépése, hogy a hölgyek az ANTSZ által szervezett országos szűrővizsgálatokon megjelenjenek, és megismerjék az önvizsgálat fontosságát is.

Engedjék meg, hogy személyes élményként megosszak Önökkel néhány tanulságos gondolatot.

Amikor tíz évvel ezelőtt szembesültem azzal, hogy mellrákom van, először nemigen beszéltem róla senkivel. Akkoriban, ez még tabutémának számított. Csupán egy-két embernek említettem, és megdöbbenten állapítottam meg, hogy olyanok, akikről azt gondoltam, hogy kutya bajuk, már túl vannak egy sikeres harcon. Egy kolleganőmről kiderült, hogy a bőrrákot, egy külföldön élő barátomról, hogy a prosztata daganatot, egy szomszédomról, hogy a mellrákot küzdötte le. Ezek a beszélgetések rengeteg erőt és optimizmust adtak, és akkor fogalmazódott meg bennem, hogy erről igen is sokat és sok helyen kell beszélni. Különösen a mellrák kapcsán lényeges ez, hiszen itt rendkívül magas a gyógyulási arány, ha időben elcsípik a betegséget. Éppen ezért néhány hónappal az operációm után már nyíltan beszéltem a velem történtekről és mindenütt elmondtam, ha bárkinek bármiben segíteni tudok – különösen a lelkieket illetően – akkor az hívjon, amikor csak akar. Mert tudom, hogy ha van kivel megosztani a tapasztalatokat, s ha vannak pozitív példák, az már fél gyógyulást jelent. Éppen ezért fontosnak tartok minden ezzel a témával foglalkozó eseményt, mozgalmat, projektet. Természetesen mindenkinek egyénileg kell megvívnia a saját harcát, ám ez közösen sokkal könnyebben megy.

Körtvélyes Éva
Az Egyesület elnöke

2010-09-03

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat