Egészség Hídja Összefogás

Interjúk

Vissza az interjúkhoz

Interjú Detre Diánával – „Találkoztam már cápával”

Detre Diána szörfössel és az Egészség Hídja egyik arcával beszélgettünk arról, hogy mit jelent számára az egészséges életmód, fél-e a cápáktól és belefér-e néha a táplálkozásába egy-egy szelet torta.

Mikor és mi lesz a következő verseny, amin indulsz?

Detre DiánaAugusztus 8-tól lesz egy Világkupa Futam Angliában, - a 2012-es Olimpia helyszínén – ott lesz a következő megmérettetésem. Majd ezt követi augusztus végén a Világbajnokság, Dániában. Erre készülünk most.

Olvastam, hogy sokféle sportot kipróbáltál már, miért éppen a szörfnél maradtál meg?

Mindig is nagyon szerettem a természetet és a szabadidős sportokat, mint például a lovaglás, vagy korábban a sífutás. De amikor először kipróbáltam a szörfözést, nagyon megfogott az, hogy a természet erői és az ember mire képesek együtt. A viharos tengeren történő szörfözéstől kezdve a gyönyörű napsütéses időben megélt sportolás is elvarázsolt. Minden alkalommal hatalmas kihívásnak, fantasztikus érzésnek tartom és imádom csinálni.

Említetted a viharos tengert, sosem volt benned félelem, hogy valami esetleg történhet veled? Megijeszthet egy be nem tervezett hullám vagy egy elkóborolt cápa?

Ez mindig benne van a pakliban, hiszen ez nem egy veszélytelen sport. Nyílt vízen minden megtörténhet és nemcsak cápákról van szó. Ugyanis különböző hajók is jönnek-mennek a szörfös körül, akik nem mindig vesznek észre minket. Néha megijedek, hogy a hajós vajon kikerül-e vagy sem. De egy idő után hozzászokik az érzéshez az ember, és a félelem megszűnik. Találkoztam már cápával, delfinnel, de ezek az élmények csak színesítik az ember életét.

Hogyan fogalmaznád meg, mi a te egészségfilozófiád?

Nálam a sportolás és egészségtudatosság családi hagyomány, mivel az édesapám is a mai napig versenysportoló. Nálunk adott volt, hogy mindenkinek mozognia kell, sosem kellett külön rávenni arra, hogy szaladgáljak a kertben. A szüleim mindig is segítettek abban, hogy nehogy letérjek erről az útról. Sportiskolába jártam, így a mozgás mindennapos volt az életemben. De tudom, hogy ez nem elég ahhoz, hogy egészségtudatosan éljünk. Hiszen fontos az is, hogy egészségesen táplálkozzunk, és odafigyeljünk arra, hogy mi történik a testünkkel. Elég hamar – 13-14 évesen - elkezdtem tudatosan élni, hiszen azóta én főzök saját magamnak. Volt egy hosszú vegetáriánus időszakom is, amikor utánajártam, hogy mi kell ahhoz, hogy az ember ne legyen beteg, és vidáman, gond nélkül élhesse az életét. Ezek tudom szép szavak és nem ennyire egyszerű az élet. De ha az ember vidám, mert jól érzi magát a bőrében, az már jó. Figyelek magamra, minden jelzésre, bármilyen kisebb panaszom van, azonnal elmegyek egy szakemberhez vagy egy orvoshoz és megvizsgáltatom magam. Nem akarom, hogy bármilyen probléma, sérülés derékba tőrje a karrieremet és az életpályámat.

Az egészséges táplálkozásodba azért néha belefér egy szelet születésnapi torta?

Igen, néha belefér, de akkor másnap lelkiismeretfurdalásom van, és pár kilóméterrel többet futok. Egy nagyobb szeles verseny előtt nem félek kicsit durvább dolgokat is enni, mert kell a súly és az energia is.

Miért tartottad fontosnak, hogy csatlakozz az Egészség Hídjához?

Elég hirtelen jött ez a dolog. Tavaly tavasszal, nyáron kerültem kapcsolatba az összefogással. De korábban is hallottam már róluk, a hídsétákat figyelemmel követtem és tudomásom volt az egyesület tevékenységéről is. Nagyon hasznosnak és fontosnak tartom a munkájukat, mivel egyre több beteg ember van. Luxus, amit mi nők Magyarországon művelünk, hogy megengedjük, hogy ebbe a betegségben ilyen sokan meghaljanak. Bosszant az, amikor emberek a fejüket homokba dugják. A bajt meg kell előzni. Ha minél többen beszélünk róla és így egyre több emberhez eljutnak az információk, a tanácsok, akkor lehetséges, hogy tényleg kevesebben fognak ebben a betegségben szenvedni. Fiatal lányként korábban én is azt hittem, hogy hol vagyok én még a mellráktól, de sajnos nekem is volt a környezetemben hasonló eset, ami hála Istennek nem végződött nagyon tragikusan, de az illetőnek mai napig nem egyszerű az élete, még a rehabilitáció után sem. Ha hozzá tudok járulni ahhoz, hogy bárki elkerülje a bajt, az már boldoggá tesz. Ezért gondoltam, hogy a kis szerény eszközeimmel támogatom az egyesületet, és főleg a fiatalabb lányoknak felhívom a figyelmét arra, hogy már most foglalkozzanak a témával. Megelőzni kell a bajt és nem abban a hitben élni, hogy csak idős korunkban történhet meg velünk. Ha az ember egészségesen él, akkor kevesebb esélyt ad arra, hogy bajba kerülhessen. A szűrések fontosságára is szeretném felhívni a figyelmet. Az ismerősöm, aki ebben a betegségben szenvedett, rendszeresen sportolt, ebből következik, hogy bárki lehet célpont, de a gyógyulásra nagyobb az esélye egy olyannak, aki egészségesen él. Ő is meggyógyult. A havi egyszeri önvizsgálat pedig olyan triviális, hogy kár kihagyni.

Bedő Zsuzsanna

2010-11-02

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat