Egészség Hídja Összefogás

Interjúk

Vissza az interjúkhoz

Interjú Makray Katalinnal – „A mozgás nem pénz vagy idő kérdése, kizárólag az ember akaratán múlik”

Makray Katalint, a Köztársasági Elnök feleségét és az Egészség Hídja Egyesület fővédnökét kérdeztem a sport iránti szenvedélyéről és a tudatos egészségmegőrzésről.

A sport szeretetét, a sport iránti szenvedélyét hogyan tudja tovább adni a mai kor emberének, különösen a fiatal generációknak?

Úgy gondolom, hogy a példamutatás az, amivel eredményeket lehet elérni. Egész életemben sportoltam, ezt látták a gyermekeim, az unokáim és követték is a példámat. Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülők ne csak beszéljenek a sport és az egészséges életmód fontosságáról, hiszen ha egy fiatal otthon azt látja, hogy a szülei is csak a televízió előtt ülnek szabadidejükben, neki sem lesz igénye másra.

Mint a Köztársasági Elnök felesége, vannak tervei, amit a sportolás, az egészséges életmód népszerűsítésére tervez a jövőben?

Sok felkérést, meghívást kapok rendezvényekre, amelyek központjában az egészséges életmód áll. Ezeket a meghívásokat minden esetben elfogadom, mert véleményem szerint az egészség megőrzése egy olyan cél, amely mellé érdemes odaállni. És mint a Köztársasági Elnök felesége, jó példával járhatok elöl.

Az egészséges életmód az élsportolás után is megmaradt az életében? Hogyan, milyen formában?

A sportról sosem mondtam le. Mai napig aktívan teniszezem, és vallom: a mozgás tartja formában a testet és a szellemet is. De az étkezésre is odafigyelek. Megnézem, hogy milyen alapanyagokból főzök, és este 6 után már nem eszem.

Rengeteg az elhízott fiatal ma Magyarországon, és sajnos szintén sokan szenvednek már korán az ebből eredő betegségekben. Milyen tanácsokat adna a mai szülőknek, hogy gyermekeiket az egészséges életmódra neveljék?

A szülőknek aktívan részt kell venniük a gyerekek nevelésében. Ha egy gyerek megszokja, hogy a hétvégék, a délutánok tévézés, számítógépezés helyett kirándulással, sporttal telnek, később is igénye lesz a mozgásra. De a tudatos táplálkozás is nagyon fontos. Mint ahogy a nevelés más területein, itt is szabályokat kell bevezetni, és ragaszkodni hozzájuk.

A TV Torna idején hatalmas embertömegeket sikerült megmozgatni az országban. Ön szerint hogyan lehetne ezt a lelkesedést az emberekbe visszahozni?

A TV Torna egy egészen újszerű műsor volt, sokan még ma is emlegetik. Rengetegen nézték, de abban már nem vagyok biztos, hogy ugyanilyen sokan tornáztak is velünk együtt. Én azt gondolom, hogy elsősorban az emberek szemléletén kellene változtatni. A sport nemcsak azt jelenti, hogy valaki versenyeken indul, vagy heti hétszer úszni jár. Ha valaki veszi a fáradságot, hogy esténként sétáljon egy fél órát, vagy minden másnap körbefutja a háztömböt, hamar rájön, mennyivel energikusabb lesz. És ha ezt elmeséli a szomszédoknak, a barátoknak, legközelebb már együtt futhatnak a parkban. Fontos, hogy az emberek rájöjjenek: a mozgás nem pénz vagy idő kérdése, kizárólag az ember akaratán múlik. Én egy bizonyos kor után, a jó kiadós gyaloglás híve vagyok.

Ön napjainkban hogyan, milyen mozgásformákkal tartja jó kondícióban magát, a testét és a lelkét?

Heti egyszer teniszezni járok a barátaimmal. Boldog vagyok, mikor tudom, hogy másnap mehetek játszani. Úgy készülök rá, mint régen versenyző koromban.

Milyen táplálkozási elveket követ?

Figyelek arra, mit vásárolok. Ma már a szupermarketekben hatalmas a választék, csak az élelmiszerek csomagolását kell elolvasni, és máris tudhatjuk, igazából mi is kerül az asztalra. Megnézem először, hogy a termék magyar-e, és utána azt, hogy miből van. Ez alapján döntök. Nem kell száműzni a hagyományos magyar ételeket a konyhából, de nem is kell mindig húst hússal enni. És a szabály: este 6 után már nem eszem.

Hogyan tudják megvalósítani családon belül a stresszmentes életmódot? Ön hogyan küzd a stressz ellen?

Nem tudjuk. Természetes, hogy mindenki életében vannak gondok, problémák, hol több, hol kevesebb. De ha nagyon feszültnek érzem magam, ha már túl sok a stressz, akkor megállok egy pillanatra és kérem Istent, hogy adjon egy kis nyugalmat. És ad.

Miért tartotta fontosnak, hogy az Egészség Hídja Egyesület mellé álljon, és a fővédnöke legyen? Volt Önnek bármilyen személyes tapasztalata, esetleg találkozott már valamilyen formában a mellrákkal?

Azért tartottam fontosnak, hogy az Egészség Hídja kezdeményezés mellé álljak, mert úgy gondolom, a sorsunkról nagyobb hatalmak döntenek, de a mindennapi életünkért, egészségünkért mi vagyunk a felelősek.

Bedő Zsuzsanna

2010-09-20

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat