Egészség Hídja Összefogás

Interjúk

Vissza az interjúkhoz

Interjú Dobó Katával – „A szénhidrátot és a fehérjét nem keverem egymással”

Dobó Kata színésznővel az egészséges életmódról, az amerikai tapasztalatairól és a csoki szeretetéről beszélgettünk.

Miért csatlakoztál az Egészség Hídjához?

Mert nagyon fontosnak tartom a prevenciót és a tudatosságot. Nagyon kevés nő, bár remélhetőleg a kampány kapcsán egyre több elkezd odafigyelni arra, hogy rendszeresen részt vegyen a szűréseken. Ha ugyanis komolyan veszik, akkor megelőzhetik a bajokat. És, ami már több nyugat-európai országban és Amerikában is bevált, hogyha egy vagy több ismert arc bizonyos kampányok mögé áll, akkor az emberek jobban felfigyelnek ezekre a felhívásokra.

Volt valamilyen személyes tapasztalatod a betegséggel kapcsolatban?

A mellrák konkrétan nem, de rák már előfordult a családban. És sajnos akkor vettük észre, amikor már nem lehetett segíteni.

Amíg Amerikában éltél, mit tapasztaltál, az ott élők hogyan állnak a betegségek megelőzéséhez, a szűrések fontosságához és úgy általában az egészséges életmódhoz?

Ott jóval előrébb járnak a megelőzés témájában, hiszen előbb is kezdték kampányolni, mint nálunk. Az amerikai nők többsége teljesen egyértelműnek tartja, hogy a prevenció, és a rendszeres szűrés a mindennapjuk része.

De úgy tudom, hogy ott a szociális háló is kicsit másképp működik, sokkal több a térítéses egészségügyi ellátás. Vagy ott támogatják ezeket?

Amerikában az egész egészségügy húzós dolog, mert ha már valaki kórházba kerül, akkor súlyos pénzeket kell fizetnie az ellátásért. Ez az egy dolog nem úgy működik, ahogyan ők szeretnék. Azonban ott az orvosok évente vagy félévente, értesítőt küldenek ki a pácienseknek, hogy már menniük kell szűrésre.

És hogy állnak az egészséges életmódhoz? Hiszen úton-útfélen azt hallani, hogy a legtöbb amerikai túlsúlyos.

Hát igen, de mivel Los Angelesben éltem, és azt mondják, hogy az nem Amerika, így előfordulhat, hogy Közép-Amerikában más a helyzet. Azt tapasztaltam, hogy Los Angelesben, Kaliforniában élők napi szinten odafigyelnek az egészségükre és tudatosan próbálnak táplálkozni vagy olyan dolgokat tenni a testük épségében, ami megelőzi vagy megelőzheti ezeket a betegségeket. De konkrétan nem tudom, hogy ez mennyire igaz egész Amerikára.

Az is lehet, hogy ez a külsőségekről is szól, hogy valaki minél szebb és fittebb legyen.

A végeredményt tekintve teljesen mindegy, hogy milyen meggondolásból teszik.

Volt olyan pozitív kinti tapasztalatod, amit szerinted érdemes lenne nekünk, magyaroknak is átvenni?

Fura dolog ez, mert sokat papolunk arról, hogy a stresszt hogyan iktassuk ki az éltünkből. Az egészséges életmód mellett, ez a legfontosabb kérdés. De ez szinte olyan lehetetlen kihívás, hogy nem is tudom, hogy ki és mennyire tudja betartani. Biztos van olyan család, ahol kevesebb a stressz és van olyan, ahol meg állandó probléma, hiszen egyik napról a másikra élnek. Fontos, hogy figyeljünk arra, amit a testünk üzen, mi az, ami neki jól esik étkezés vagy éppen nyugalom szempontjából. Lényeges a pihenés, a kikapcsolódás napi és éves szinten is.

Neked van konkrét praktikád, hogy hogyan iktatod ki a stresszt a mindennapjaidból?

Nekem a jóga az, ami igazán bevált. Hetente háromszor-négyszer megpróbálok elmenni vagy jógázni, vagy valamilyen testmozgást végezni. Az az egy óra, így csak az enyém, amit azért teszek, hogy egészségesebb legyek. Amikor az ember ilyen típusú fizikai megterhelés alatt van, akkor nem gondolkodik, csak kikapcsolódik. De erre jó lehet egy munka utáni séta is.

Mit teszel a jógán kívül még a szép alakod megőrzéséért?

Egyrészt szerencsés alkat vagyok, másrészt odafigyelek arra, hogy mit eszem. Zsíros, magyaros ételeket nagyon ritkán, maximum ünnepekkor. De nem is kívánom. Natúr húsokat eszem, csirkét, halat, és néha marha is bekerül az étrendembe. A szénhidrátot és a fehérjét nem keverem egymással, sőt ehhez már annyira hozzászoktam, hogy nem is kívánom. Salátával eszem a húsokat, halakat, viszont mivel nagyon szeretem a krumplit, így ha megkívánom, csakis külön eszem.

Édességeket szereted?

Sajnos igen. A csokit nagyon szeretem. De azt sem azért eszem ritkán, mert hizlal, hanem mert sajnos nem jó a szervezetnek. Állítólag az igazi fekete csokoládé, ami kakaóbabból készül talán kevésbé egészségtelen. Így aztán csak módjával, mondjuk hetente egyszer eszem tejcsokit. Igyekszem sok gyümölcsöt enni inkább helyette.

Hogyan fogalmaznád meg, mi az egészségfilozófiád?

Azt hiszem, hogy a rendszeresség a legfontosabb mindenben, mind az evésben, mind a testmozgásban. Legyen meg a reggeli és a vacsora is, ne csak egyszer egyen az ember egy nap. Nekem ez nagy kihívás, mert az életem elég rendszertelen. A próbák, az előadások és a forgatások miatt előfordul, hogy néha azt sem tudom éppen hány óra van. Ha előadásom van, akkor legkésőbb este 6 órakor eszem és utána már nem. Ilyenkor ősszel és télen, rendszeresen szedek természetes alapanyagokból vitaminokat. A vízfogyasztás a másik mániám, ebből napi 2-3 literrel megiszom.

Miben, hol láthatunk legközelebb?

Most szerencsére sok minden van. Próbálok a Kabaré 24-ben Szép Ernőt Verebes István rendezésében, aztán a Budapesti Kamaraszínházban egy darabot Pozsgai Zsolt rendezésében. Közben forgatok egy angol tévésorozatot itt Magyarországon, októberben kezdődik a Budaörsi Játékszínben egy abszurd vígjáték, aztán novemberben játszom Csabán Stuart Máriát. Úgyhogy húzós ez a félév.

Bedő Zsuzsanna

2010-09-13

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat