Egészség Hídja Összefogás

Interjúk

Vissza az interjúkhoz

„Az éneklésnek lélekgyógyító hatása van” – Interjú Sebestyén Mártával

A híres népdalénekesnő mesélt nekünk gyerekkoráról, arról, hogy ő szerinte, hogyan küzdhetné le a depressziót a modern kor embere és arról is, hogy miért csatlakozott az Egészség Hídja Egyesülethez.

„Az éneklésnek lélekgyógyító hatása van” – Interjú Sebestyén Mártával

A híres népdalénekesnő mesélt nekünk gyerekkoráról, arról, hogy ő szerinte, hogyan küzdhetné le a depressziót a modern kor embere és arról is, hogy miért csatlakozott az Egészség Hídja Egyesülethez.

Igaz, hogy hamarabb tudott énekelni, mint beszélni?

Mire feleszméltem, kisóvodás koromra már javában énekeltem. A családom meséi alapján, 1 éves korom körül már mindent visszadúdoltam. 5 éves koromban pedig énekeltem Kodály tanár úrnak a 80. születésnapján. Nagyon különleges élmény volt, és a dicséretére is emlékszem, ami így szólt: „Ha mindenki ilyen szépen énekel mint te, akkor érdemes volt megírni ezeket a műveket.”
Gyerekkoromban azt hittem, hogy mindenki családjában - pont mint nálunk - az anyukák folyton énekelnek és jókedvűek Aztán sajnos hamar rájöttem, hogy nem így van. Engem viszont sokan csodabogárnak tartanak, mert mindig dúdolok és énekelek, szörnyű, hogy így tekintenek azokra az emberekre, akik ki vannak bélelve jókedvvel.

Ön szerint ezzel a módszerrel leküzdhető lenne a stressz és a depresszió is?

Rengeteg emberen segítene, ha a lelkükben vagy a testükben beleszorult fájdalmak kijöhetnének az ének, a zene vagy bármilyen más aktivitás által. A mostani civilizációban ez az emberek legnagyobb problémája. Egy falusi társadalomban magától értetődő volt, hogy az éneklésnek lélekgyógyító hatása van, ráadásul ez az egyik legősibb gyógymódja az emberiségnek. Ehhez nem kell pszichológus, meg semmi. Sőt a pszichológusok is igénybe veszik ezeket a módszereket terápiásan, mert ők is rájöttek arra, hogy ezek az emberiség legősibb gyógymódjai.

Önnek segített már kiénekelnie magából a problémákat?

Igen. A foglalkozásomból adódik, hogy minden egyes fellépésemen kiénekelhetem magamból az akkor éppen aktuális gondjaimat, bajaimat, így érzelmi identitást kap egy-egy ének. Szerencsés ember vagyok, mert minden napom azzal telik, amit a világon a legjobban szeretek és amivel másoknak is használhatok. Számtalan olyan levél érkezik hozzám, amiben az áll, hogy segítettem nekik a dalaimmal, akár kijönni a depresszióból, vagy éppen megkönnyíteni egy vajúdó anya relaxálását. Egy mély depresszióban lévő fiatalember legutóbb azt írta, hogy a dalaim segítségével találta meg a kiutat és most már látja a fényt az alagút végén. Boldog vagyok, hogy az énekkel mindenkihez szólhatok.

A népi kultúrából mire éhes a modern ember és Ön szerint hogyan lehetne ezt visszahozni?

A modern ember nem tudja mire éhes, csak azt érzi, hogy mindenben bizonytalan és nincsenek fogódzkodói. Sajnos sokszor zavart is és nem tudja feldolgozni a problémáit. Ehhez nyújtanak kapaszkodót a már bevált értékek. Manapság például minden nagyon népszerű, ami ősi és természetes. Természetes gyógymódokat, gyógynövényeket ugyanúgy, mint a népdalokat minden faluban – a füvesasszonyokon és látókon kívül – ismeri egy természettel együtt élő, helybéli lakos. Egy ott élő öregasszony is tudja, hogy mit kell a kertben lecsipkedni ahhoz, mert itt fáj és ott szúr. Ez az ősi tudás ma már sok helyen kihalt. A modern orvoslásban az ősi tudományokat nem használják, hanem szakosodnak a gondokra, így mindenre van szakember, mint pl. pszichológus, vagy bármilyen terapeuta. De léteznek már olyan természetgyógyászok, akik az ősi szereket, gyógymódokat alkalmazzák. A legjobb persze az volt, amikor mindenki a saját nagymamájától meg tudta ezt kérdezni, hogy mire mit érdemes használnia.
Ami egyszerű és természetes arra az emberek fogékonyak és kíváncsiak. Ma már bonyolulttá vált az életünk, millió információ, impulzus kering körülöttünk, amit szinte fel sem tud dolgozni az agyunk. Ezért jó is, meg rossz is ez az internetes világ, hiszen nemcsak hasznos, hanem káros is lehet.
A falvakban nem volt tv, se rádió, és az ősöktől való tudást használták fel a mindennapjaikban és adták tovább. Mire egy gyerek felnőtt a családban, képes volt elsajátítani ezeket a képességeket.
A görögöknél, a bolgároknál még megvan az ősi tudás. Nekem tele van a spájzom görög gyógynövényekkel és teákkal. Diákkoromban egyszer, amikor fájt a torkom, egy csángó nénitől kaptam rá gyógynövényeket és közben azt mondta nekem: „Most megkuruzsmálom magát.„ És amilyen mozdulatokat végeznek nyiroktisztítás közben, azokkal a mozdulatokkal végigsimította a torkomat és közben ősi, bűvölő igéket mormolt. Ugyanez az ősi tudás minden népnek megvan, csak a nyelv maga más.
Komolyan csodálom az egyszerű falusi népek őstudását. Ez az érték az egész világot egy hatalmas egységgé kovácsolja, ezáltal bárhol, főleg falusi közegben, ahol ez a tudás megvan, ott otthon érzem magam.


Miért tartja fontosnak, hogy a mellrák elleni kampányban részt vegyen?

Amikor 8 évvel ezelőtt Körtvélyes Éva megkeresett, akkor még nem tudta, hogy nekem is van a családomban érintettség. Ő nyilván az alapján választott ki, hogy sokfelé megfordulok a világban, sokan szeretnek, példakép is vagyok, ezért elhiszik az emberek azt, amit mondok.

Az anyai nagymamámnak 55 éves korában le kellett venni a bal mellét, és abban az időben, a 60-as évek végén, még nem voltak megelőző módszerek, szűrések. Sajnálatosan szegény 5 évvel később áttétes lett és májrákban meg is halt. Ha akkor lettek volna ilyen módszerek, akkor meg lehetett volna ezt előzni és most egy boldog dédnagyi lehetne. Ráadásul a családunk hosszú életű tagokból áll, úgyhogy ő is biztosan sokáig élt volna. Ezért is úgy éreztem, hogy tényleg nagyon fontos kampány mellé állok, mások és magam miatt is. Így aztán – jó példát mutatva - én magam is komolyabban veszem és időben elmegyek a szűrésekre.
Nagyon szomorú, amikor a szemem láttára mennek el emberek ebben a szörnyű betegségben, és közben hátra hagynak családot, gyerekeket. Éppen egy ismerős hölgy hunyt el legutóbb, akiről nem is tudtuk, hogy beteg. Ha tudtam volna, szóltam volna neki, de ő maga sem gondolta, hogy ez ennyire veszélyes lehet. Elbagatellizálta, és amikor megtudta, hogy van egy csomó a mellében, nem hitte el, hogy ez ennyire súlyos lehet és nem vette komolyan a kemoterápiát sem. Nem is tudom, hogy szegény miben bízott. Sokszor nem mer szembenézni vele az ember és azt mondja, hogy „ugyan már, nem lehet, hogy pont én”.
Éppen most gondoltam, hogy szeretném megvizsgálni magam ezzel az új csodaszerrel, az átlátszó zselével és a kesztyűvel. Ugyanis állítólag minden pici rücsköt, minden eltérést ki lehet vele tapogatni.

Ezzel egy nő, saját magát meg tudja vizsgálni?

Igen. Ha ezzel végigtapogatja magát, akkor észlelheti magán még azokat az elváltozásokat is, amiket amúgy puszta kézzel nem venne észre. A doktor úr javaslata szerint a ciklus 5. napján kell ezt a vizsgálatot elvégezni. Nekem is nagyon jó, hogy ebben a kampányban részt vehetek, hiszen kötelességem, a két gyerekem miatt is, hogy figyeljek magamra.

Bedő Zsuzsanna
 

2010-10-15

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat