Egészség Hídja Összefogás

Interjúk

Vissza az interjúkhoz

„Amikor 30 éves voltam, akkor erős paprikát ettem erős paprikával” - Interjú Galambos Erzsivel

Miért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon az Egészség Hídjához?

8-9 évvel ezelőtt csatlakoztam azért, hogy az embereket felvilágosítsuk arra, hogyha kellően odafigyelnek magukra, kivizsgáltatják magukat és komoly gondot fordítanak a megelőzésre, akkor minden rák gyógyítható. Nekem a családomban is volt olyan, aki nem figyelt oda és bizony nagyon hamar elment tőlünk. Ugyanakkor az édesanyámnak rákja volt, majd megoperálták és utána még 26 évet élt, majd végelgyengülésben halt meg. Miután az ilyen kezdeményezést támogatni kell, - és nekem mivel nyugdíjas vagyok, pénzem nincs – azzal tudom segíteni, hogy arca vagyok a Mellrák Egyesületnek, elmegyek a gyűlésekre és beszélgetek az emberekkel. Konkrétan a házunkban volt egy asszony, akinek mellrákja volt. Ahogy értesültem a betegségéről, összetrombitáltam az egyesület orvosait, a hölgy pedig addig járt az orvosokhoz, mígnem kigyógyult a betegségből.

Akkor Ön is rendszeresen eljár a szűrésekre?

Természetesen, hisz ugyanúgy félek, mint bárki más, főleg mivel hipochonder vagyok. Ha fáj a fogam, nem szenvedek, hanem inkább rögtön elmegyek az orvoshoz és megnézetem. Mindenhol azt hallhatjuk, hogy korai stádiumban igenis meg lehet embereket menteni.

Korábban milyen szerepet töltött be az Ön életében az egészségtudatos életmód és ez mostanra miben változott?

Amikor 30 éves voltam, akkor erős paprikát ettem erős paprikával. Emelt fővel mondom, hogy idén töltöm be a 79. életévemet. Amikor ezt bejelentem, mindenki elájul, hogy mit és hogyan csináltam. Tudomásul kell venni, hogy más egy harminc éves és más egy hetven éves szervezet. Általában 50 éves korától kezdenek az emberek jobban odafigyelni magukra. Bevallom, hogy nem nagyon hiszek a bio zöldségekben, tudniillik ha valaki nyílt terepen termeszt bármit…. az eső sem bio. Tehát ha nekem azt mondja valaki, hogy bio a kukorica, akkor megkérdezem, hogy mitől.

Én régen dohányoztam, de már 30 éve nem füstölök. Nem iszom. Igyekszem olyan gyógyszereket szedni, amik nem minősülnek gyógyszernek. Víztisztító kancsót használok, hogy biztosan tiszta vizet igyak, illetve szigorúan megiszom a napi 2 liter vizemet. Ezekre a dolgokra maximálisan odafigyelek.

Nekem van egy 3 és fél éves unokám, akivel még nagyon szeretnék minél többet együtt lenni. Annyi minden jó van a természetben, mint pl. a dió vagy a mandula. Nagyon sokáig azzal tartottam életben az édesanyámat, hogy minden reggel, amikor kinyitotta a szemét, adtam neki egy kanál mézet.

Régen húst hússal ettem, imádtam a kolbászt, a téliszalámit és azt, amikor minél erősebb valami. Ez ma már nincs így. Kicsit sajnálom, de van helyette paraszt paradicsom, ami nem sokkal drágább, mint a rendes paradicsom, és csak reggelente lehet kapni a piacon a néniktől. Azt olvasom mindenfele, hogy nagyon jól megelőzi a daganatos betegségeket. De kiváló nassolni való reggeli után a gyümölcs is. Mindenkinek önmagának kell a gyümölcsöket és zöldségeket kikísérleteznie, de szerintem 1 kg paradicsomot bárki meg tud magának engedni. Ma már sokkal könnyebb a helyzet. Amikor még kislány voltam, tulajdonképpen semmi nem volt. Az unokámnál látom, hogy neki már mindent meg tudok venni, bár nagyon nehéz néhány egészséges dologra a gyerekeket rászoktatni. Ő inkább a csokoládét szereti, amire én rendszerint megzsarolom, hogyha megeszi a paradicsomot, akkor kap egy kis csokoládét.

Régen a hal elérhetetlen volt, mert drága volt. És itt nem a pontyra gondolok. De abban is igaza van a tudománynak, hogy 1 héten egyszer igenis kell tengeri halat enni.
Visszatérve a mellrákra és az egyéb daganatos betegségekre, a bátyámnak annak idején mondták, hogy ne dohányozzon, mert nagy baj lesz. Erre a bátyám azt mondta, hogy valamiben úgyis meg kell halni. És meghalt. Ilyen ez a tüdőrák is, és az emberek nem hiszik el, hogy velük is megtörténhet. De sajnos a passzív dohányzás is ugyanolyan veszélyes lehet. Ha az ember benne van egy ilyen szervezetben, akkor erről igenis beszélni kell. Ha csak egy ember azt mondja, hogy igazam van, és mostantól rendszeresen eszik paradicsomot, halat és szűrt vizet iszik, már megérte.

Ön milyen mozgásformákat preferál?

Még mindig a színpadon táncolok és sikerem is van vele. A Süsü a sárkányban dobálom a lábaimat. Kitolódott az életkor, és igenis tessék mozogni. Azt tudom mondani, hogy aki bírja, az csinálja. Menjen le egy emeletet gyalog és csak aztán lifttel. Borzalmasan fontos a mozgás. Akkor jövök rá erre, amikor nyári szünet után megyek vissza a színpadra és hát bizony azonnal megérzem… Mindig mondom a reumatológusomnak, hogy táncolni bárhogyan tudok, de a lépcsőn nehezebben járok. Amire ő azt mondja, hogy akkor tessék egy kicsit lépcsőzni. Nem akarom elhagyni magam. Mindennap egy picivel többet kell lemenni gyalog és csak utána lifttel. De én főzök, mosok, takarítok, bevásárolok és játszok a színpadon, 79 évesen is.

Gratulálunk a művésznőnek!

Bedő Zsuzsanna

2010-11-11

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat