Egészség Hídja Összefogás

Interjúk

Vissza az interjúkhoz

Interjú Kozó Liza, túlélővel, az Egyesület aktivistájával

 „A daganat döbbentett rá, hogy figyelni kell a jelekre!”

Szorítottam az orvosi rendelő kerítését, kezemben a diagnózissal, és úgy éreztem, nem kapok levegőt. Egy ápoló jött oda, és azonnal felkísért a sebészetre. Mindössze huszonkilenc éves voltam. Én magam fedeztem fel a daganatot egy nyári napon, fagylaltozás közben. Egy darab ostya esett a dekoltázsomba, és miközben megpróbáltam kiszedni, rátapintottam egy csomóra. Azonnal rohantam az orvoshoz, aki először vak lármának ítélte az ijedtségemet. Én azonban ragaszkodtam a vizsgálatokhoz, amelyek sajnos igazolták a gyanúmat. Megműtöttek, kemoterápia, sugárkezelés...

Azt nem lehet elmondani, mit érez egy nő, amikor nekiáll leborotválni a haját, mert nem akarja megvárni, amíg magától kihullik. Aggodalommal töltött el az is, mit művelhetnek ezek a vegyszerek a testemben.

Közben pedig mindegyre az okokon törtem a fejem. Hiszen egészségesen élek, nem dohányozom, és a családban nem volt egyetlen daganatos megbetegedés sem. Máshol kellett keresgélnem. Zaklatott gyerekkorom volt, apukám négyéves koromban öngyilkos lett, anyukám tíz évvel később távozott. Hosszú ideig csak kallódtam, képtelen voltam feldolgozni a tragédiát. Komoly küzdelmeket kaptam, én mégis szerencsésnek érzem magam, s ma már arra törekszem, hogy élvezzem az életem a zenén, táncon és a sok boldog pillanaton keresztül.

Az egyesületet a Facebookon fedeztem fel, ott kezdtem el erőt önteni a sorstársaimba, és beszélgetni a tapasztalataimról. Arról, hogy a daganat csak jel. A betegség okát a lelki gubancainkban kell keresnünk!
Koronczay Lilla, Nők Lapja

Az idei hídséta beharangozó plakátján a „Nagy mell-kis mell-nincs mell – Neked mi fontos?”-kampányban Kozó Liza arccal vállalta fel a fiatal mellrák túlélő szerepét, Ungár Anikó és Tóth Gabi mellett. A hazánkban egyedülállóan sokkoló fotó hatalmas sikert aratott a médiában és a közösségi oldalakon, mivel ezúttal nem csak szavakkal érzékeltettük az ügy fontosságát.

2011-10-24

Vissza a főoldalra


Hírek

2017-03-14

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen reagálása az "Amiről az orvos nem mindig beszél" újságcikkére a mammográfiás szűrésről

Tovább »
2017-03-01

Meghívó: Háziorvosi továbbképzésre

Szervezett mammográfiás emlőszűrés és az emlőrák korszerű diagnosztikája
2017. április 3. hétfő
Hotel Füred, Balatonfüred Tovább »

Kapcsolat