Egészség Hídja Összefogás - Partnerlánc 2010

A betegségről - Diagnózis és kezelés

Minden daganat kezelhető, a kezelés „agresszivitásának” azonban a betegség várható „agresszivitásával” kell arányban lennie: ezért fontos a stádium-besorolás, a szövettani típus és számos más tényező pontos meghatározása a betegség kezdetén.

A klinikai stádium-besorolás alapján négy csoportot különítenek el:

  1. az I. stádiumban jellemzően kis kiterjedésű körülírt daganatról van szó
  2. a II. stádium nagyobb kiterjedésű körülírt daganat, ami a környező szervekre ráterjedhet, illetve nyirokcsomó áttétet adhat
  3. a III. stádium a II. stádiumnál kiterjedtebb daganat, gyakrabban terjed a környező szervekre, és gyakrabban ad nyirokcsomó áttétet
  4. a IV. stádium jellemzően a daganat a szervezet több szerét érinti (távoli áttét).

A kezelés során a daganatot, ha eléggé kicsiny, azonnal el kell távolítani. Ez a legfontosabb első lépés, amit a hónalji nyirokcsomók mintavételezése is kísér. Ma már csak igen ritkán, sokszor a beteg kérésére történik csak radikális emlőeltávolítás! Az eltávolított szövetek mikroszkópi vizsgálatának eredménye határozza meg a további terápiás terv részleteit: következhet kombinált sugár és kemoterápia, igen gyakran hormonkezelés.

A sugárterápia során ionizáló sugárzással a szakemberek minél több tumorsejtet igyekeznek elsorvasztani. A részt, amelyről eltávolították a tumort, foton-, elektron vagy gammasugárzásnak teszik ki. A sugárgépek ma már érzékenyebbé váltak, nőtt a célzási pontosság is, ezzel csökkentek a mellékhatások.

A kemoterápia hatással van az egész szervezetre, a nem műtött részekre is. Intravénásan vagy tablettákon keresztül természetes vagy szintetikus anyagokat juttatnak a szervezetbe, ezért a gyors növekedésű sejtek elpusztulnak, de sajnos ebbe a nem rákosak is beletartoznak. A terápia mellékhatása hajhullás, hányás, szédülés, hasmenés, emésztési zavarok.

A Tamoxifent már az 1960-as években felfedezték, antiösztrogén, vagyis az ösztrogén eljutását blokkolja hormon hatására a növekvő daganatsejtekig. Nem mindenkinél ugyanolyan hatékony azonban és mellékhatásairól sem tudni pontosan, nem veszélyesebb-e, mint a várt eredmény.

A katéterezést néhány esetben alkalmazzák, tesztelés alatt álló módszer, melynek során az ütőérbe egy 1 milliméteres katétert tolnak, és egy ennél is vékonyabb szerrel törnek előre a tumor vérellátó erezetébe, daganatellenes anyagokat juttatva a daganatba.

Az immunterápia a sejtregenerációt segíti elő. Vagy a hatástalanított saját ráksejteket, vagy pedig egyéb stimuláló szereket juttatnak a szervezetbe.

Ha az eltávolított daganat sejtjeinek tulajdonságai indokolják, a legkorszerűbbnek számító ún. molekuláris célterápiát is be lehet vetni. A korán felismert, kisméretű (5-15 mm közötti) emlőrákok esetén helyesen elvégzett műtét után az utókezelés többnyire csekély mellékhatásokkal járó kezelés.

Legfontosabb mégis a beteg gyógyulásba vetett hite, bizalma a kezelésben. A daganatsejt „rendezetlen” „szabályozatlan” kaotikus – ennek ellenszere a bölcs nyugalommal, hittel és a gyógyulásba vetett bizalommal kialakított harmonikus élet! Hogy ez nehéz? Nagyon! De megéri, hiszen az „én rákbetegségem” felett – természetesen az orvostudomány elengedhetetlen segítségével – csakis a saját gyógyulni akarásom győzhet!

Vissza a főoldalra

Szűrőállomások

Sajtómegjelenések

Portrék

Egészségüzenetek


Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../inc/mysql.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21
Résztvevő cégek: 18

Kezdeményező partner:

Médiatámogatók

Patika Magazin

Napi Doktor

Kapcsolat