Egészség Hídja Összefogás - Partnerlánc 2010

A betegségről - A méhnyakrákról

Alattomos kór: éveken át észrevétlen maradhat a méhnyakrák!

Hazánkban évente közel 1400 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak évente. Azt is tudjuk, hogy a szűrővizsgálaton való részvétellel ez az egyetlen rák típus, ami elvileg 100%-ban gyógyítható! Mégis: betegek közül 450-en évente sajnos belehalnak e betegségbe. Nagyon fontos, hogy résen legyünk!

Ijesztő az Európai Uniós arány is a méhnyakrákkal diagnosztizált nők és a betegséget túl nem élők tekintetében: évente nagyjából 60 ezer esetet fedeznek fel, felük belehal a megbetegedésbe.

Negyven-ötven éves korban támad leginkább, de manapság sajnos egyre fiatalabbak, huszonévesek is megbetegszenek méhnyak rákban. A legszomorúbb, hogy csak úgy, mint a mellrák-szűrés esetében, mindenki számára térítésmentesen hozzáférhetőek a szűrővizsgálatok, vagyis ma Magyarországon elvileg egy nőnek sem volna szabad méhnyak rák következtében meghalnia.

Alattomosan támad

Ahhoz, hogy megelőzzük a bajt, nagyon fontos tudni: a méhnyakrák igen sokáig tünetmentes. A korai rákmegelőző állapot – ami a szűrővizsgálati méhszáj kenet mikroszkópos vizsgálatából kiderül – a nehezen gyógyítható rák kialakulásáig mai ismereteink szerint 15-17 év telik el! Ennyi időnk van, hogy a korán felismert esetekben egyszerű beavatkozással gyógyulást teljes érjünk el.

Maga a méhnyakrák-szűrés mindössze pár percet igényel: a nőgyógyász a hüvely felől megtekinti a méhszájat - kenetet vesz a méhnyak nyálkahártyájáról úgy, hogy megérinti a méhnyakat, a váladékot pedig egy tárgylemezre teszi. Ezt megfestik, és mikroszkóppal megvizsgálják: itt derül ki, hogy van-e kóros, daganatos vagy azt megelőző eltérés a sejtekben.

Mi okozhatja a betegséget?

A betegség kialakulásában az ugynavezett HPV (humán papilloma virus) egyes tipusainak van szerepe. A vírusfertőzés nélkül nincsen méhnyakrák, de a vírus önmagában nem elégséges arra, hogy daganatos betegséget okozzon. Így tehát részben nemi úton terjedő fertőzés, részben azonban egyéb tényezők is fontosak, mint például:

  • a korán, tizenéves korban megkezdett szexuális élet
  • a szexuális partnerek felelőtlen váltogatása, és azok nagy száma is
  • a férfipartner nagy számú előző, vagy párhuzamosan folytatott szexuális kapcsolata
  • a fertőzés terjedését a rossz szociális és higiénés körülmények is elősegítik, a nem megfelelő a szexuális higiénia
  • az egyik legfontosabb kockázati tényező a dohányzás: a cigaretta káros végtermékei a méhnyak váladékban kimutathatóak

A daganat – mint említettük – igen lassan alakul ki, maga a HPV fertőzés fiatal korban 99%-ban spontán meggyógyulhat. Ez idő alatt van módunk a teljes gyógyulásra. Segíthet a vírus típusának meghatározása is: mindössze néhány olyan altípust ismerünk a csaknem 100 különböző HPV vírus között, ami a rák keletkezésével összefügghet. Azt is tudjuk ma már, hogy 30 éves kor felett a kenetvizsgálat és a víruskimutatás együttesen negatív eredménye nyomán az asszonyok 5 évig bizonyosan nem betegszenek meg méhnyak rákban!

A betegség első stádiumában a daganat a méhnyakra lokalizált, a méhtestre nem terjed. A második stádiumban a daganat a méhnyakon túlterjed, de nem éri el a medencefalat. A daganat beszűri a hüvelyt, de nem éri el annak az alsó harmadát. Harmadik stádiumban a daganat a medencefalig terjed. Végbél vizsgálattal a daganat és a medencefal között nincs tumor-mentes terület. A daganat beszűri a hüvely alsó harmadát. Az összes lezárt vese, és/vagy nem működő vese harmadik stádiumot jelent (amennyiben a méhnyak daganat okozza). A negyedik stádiumban a daganat a medencén túl terjed, és/vagy a húgyhólyag, és/vagy a végbél nyálkahártyát beszűri.

A túlélés esélye az első stádiumban 85-99 százalékos, a másodikban 65-90 százalék, a harmadikban 30-50 százalékos, míg a negyedikben csak 0-10 százalék. Nagyon fontos, hogy öt éves túlélésnek az esélye annál nagyobb, minél hamarabb felfedezik a daganatot. A nulladik stádiumban csaknem száz százalékos a gyógyulás esélye!

Mit tehet az orvos?

Elsődlegesen a daganat-megelőző elváltozást tartalmazó méhszáj részlet eltávolításával lehet gyógyítani a betegséget. A késő esetekben már a méh teljes eltávolítása, néha a kismedencei nyirokcsomók eltávolítása is szükséges lehet. Ilyenkor már sugár, vagy kiegészítő gyógyszeres kezelés is elengedhetetlen.

A méhnyakrákból kigyógyított nőknek fontos tudniuk, hogy a visszafertőződés veszélye fennáll. Azaz szükséges, hogy partnerük is vegyen részt egy vizsgálaton, ahol kiderül: jelen van-e szervezetében a HPV-vírus, s eldőlhet, van-e szükség annak kezelésére.

A megelőzés ennél a betegségnél is kézenfekvő: rendszeres, legalább három évenkénti, szűrővizsgálaton való részvétel.

Vissza a főoldalra

Szűrőállomások

Sajtómegjelenések

Portrék

Egészségüzenetek


Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../inc/mysql.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21
Résztvevő cégek: 18

Kezdeményező partner:

Médiatámogatók

Patika Magazin

Napi Doktor

Kapcsolat