Egészség Hídja Összefogás - Partnerlánc 2010

A betegségről - Önvizsgálat, felismerés

A mell önvizsgálatának még az orvosok között is vannak ellenzői, mégis egyike a legnagyobb jelentőséggel bíró lehetőségeknek, ha egészség centrikus életmódot szeretne folytatni. Az önvizsgálatot, amennyiben van menstruációja – annak első napjától számított hét napon belül kell elvégezni, egyébként a hónap előre kijelölt egy azonos napján. Ülő/álló és fekvő testhelyzetben egyaránt fontos, hogy keblünket két kézzel illetve egy kézzel végigtapintsuk. Nem rákot keresünk, hanem megismerjük saját mellünket, és minden eltérést, ami „más, mint a múlt hónapban” észreveszünk! A mell mirigyei ugyanis a hormonváltozásokkal párhuzamosan szintén változnak.

csupán tapintás alapján kis méretű rákot az orvos csaknem mindig a „beteg” segítségével, az önvizsgálat során már fellelt csomók területében talál!

Nem önvizsgálat azonban, amikor zuhanyozás vagy bármi egyéb tevékenység közben keblünket érintjük!

A mellrákban talán az a legveszélyesebb, hogy kezdetben tünetmentes. Ezért érdemes felkapni a fejünket arra, ha a mellünkben vagy a hónaljárokban csomót érzékelünk, ha a kebel nagysága és/vagy kontúrja megváltozik, jóllehet ha az egyik mell vagy mellbimbó valamivel nagyobb, mint a másik, vagy befelé fordul, természetes jelenség.

A mellbimbó megváltozása, például befelé fordulása, a bimbó vagy bimbóudvar környékének vörösödése, duzzanata, gyulladása is intő jel – akárcsak az, ha az emlőn vagy a mellbimbón eddig nem tapasztalt bemélyedést vagy kidudorodást észlelünk, a mell bőre megvastagodik, narancsbőr-szerű lesz. Ha a bőr kisebesedik, annak a beizzadás is oka lehet, különösen nagyobb kebleknél, alul a has bőrével érintkezve. Akár gombás fertőzés is kialakulhat, ilyenkor bőrgyógyászhoz kell fordulni. Kisebesedést okozhatnak a merevítős melltartók is.

Az emlőben futó vénák állapota is sokatmondó: ha kidudorodnak vagy beesettek, az bajt jelez, akárcsak a mell váladékozása - különösen, ha véres, ugyanakkor váladékozhat az emlő hormon hatására is. Ilyenkor azonban a váladék színe fehér, sárga, zöldes vagy színtelen. A nőgyógyász meg tudja mondani a tünetek okát. Bármelyik tünetet is észleljük, haladéktalanul fel kell keresni a nőgyógyászt, hogy megbizonyosodjunk az elváltozás okáról.

Ami a rák kiindulási helyét illeti, az leggyakrabban a külső-felső negyedben mutatható ki. Itt találják a 40 százalékát, a középső területen a 18 százalékát, az összes többi negyedből 10-15 százalék negyedenként, a mellbimbó csak 1 százalékban jelölhető meg kiindulási helyként.

Vissza a főoldalra

Szűrőállomások

Sajtómegjelenések

Portrék

Egészségüzenetek


Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../inc/mysql.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21
Résztvevő cégek: 18

Kezdeményező partner:

Médiatámogatók

Patika Magazin

Napi Doktor

Kapcsolat