Egészség Hídja Összefogás - Partnerlánc 2010

A betegségről - A prosztatarákról

Büszkeség vagy élet? Győzze le a prosztatarákot!

Egy kis odafigyelés számos életet megmenthetne! Hazánkban évente 3500-4000 új prosztatarákos beteget regisztrálnak. A férfiak többsége büszkeségből nem megy el az urológushoz.

Legokosabb lenne, ha minden ötven év feletti férfi rendszeresen felkeresné az urológiát, és megnézetné, nincs-e rosszindulatú elváltozás a prosztatájában. Sajnos, nagyon sokan – a betegség pusztító terjedését látva is – csak halogatják az orvosi ellenőrzést. Elérve azt, hogy már ne lehessen rajtuk segíteni...

A férfiak úgy gondolják: fizikai erejük miatt nekik kevésbé kell odafigyelniük egészségükre, mint a nőknek, és félnek is orvoshoz fordulni – no meg túl büszkék hozzá. Ennek eredményeképpen évente 4000 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban, minden évben 1400-1500 férfi halálát okozza a betegség, pedig az időben felismert dülmirigy rákot korszerű gyógymódokkal ma már sikeresen leküzdhetjük.

A prosztatarák a férfiaknál a halált okozó rákos megbetegedések sorában a tüdőrák után a második. A prosztata vagy dülmirigy a férfiak húgyhólyagja alatt található, keresztülhalad rajta a húgycső. A dülmirigy a herékben termelődő spermához termel a spermiumok mozgását elősegítő váladékot.

A statisztikai adatok szerint évente mintegy 400 ezer férfi szorul a prosztata megnagyobbodás tüneteivel kezelésre. Ez az életkorral járó szokványos jelenség. A rosszindulatú daganat ugyanakkor a 30-40 év közötti férfiak alig néhány százalékát, de az 50 év felettieknek 50 százalékát, a 70 év felettiek 75 százalékát, a 80 év feletti férfiaknak pedig 90 százalékát érinti élete során.

Észre sem vesszük...

Sajnos kezdetben, akárcsak a méhnyakrák, a prosztatarák is tünetmentes. A korai stádiumban egyáltalán nem okoz panaszt, pedig ekkor lenne gyógyítható teljes sikerrel. Sok esetben véletlenül, más betegségek, például a már említett jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatti műtétet előtt, rosszabb esetben csak azt követően a szövettani vizsgálatkor derül ki, hogy jelen van a betegség. Úgynevezett elzáródásos és irritatív tünetek jelentkezhetnek.

Jellemző a szerv tömegének megnövekedése, vizelési panaszok jelentkezése a húgycső összenyomása miatt, véres ondó ürítése, vérvizelés vagy húgycsővérzés. Amennyiben a környező szöveteket is érinti a daganat, gát, keresztcsonttájék, deréktáj fájdalma jelentkezhet. A már áttéteket okozó prosztatarák csontfájdalmakat, csonttöréseket okozhat: nem ritka, hogy reumás fájdalom esetén prosztatarák okozta csontáttétet diagnosztizálnak az orvosok.

Mi okozza a kórt?

Pontos oka nem ismert annak, mi okozza a prosztatarákot. Az életkor természetes kockázat – elvileg 98 éves korában minden férfiban kialakulna. Ötven éves kor felett évről-évre nő a valószínűsége. A betegség kialakulásában szerepet játszhat a zsíros étrend, a rostokban szegény, sok vörös húst tartalmazó táplálkozás. Több kutatás kimutatta, hogy bizonyos foglalkozásokat űzők körében korábban van esély a megbetegedésre: például azoknál, akik akkumulátor-gyártás során galvanizálással, forrasztással foglalkoznak, kadmiummal dolgoznak.

Megfigyelték, hogy amelyik családokban halmozottan fordul elő a prosztatarák, ott nagy a kockázat, főleg ha vérrokonok közül került ki a beteg, és ha viszonylag fiatalon alakult ki nála a kór. Ilyen esetekben örökölt hajlamról beszélünk: bár az emlőrákban ismert specifikus gén itt még nem ismert, de tudjuk, hogy az 1-es kromoszóma egyik génjének hibája kedvez a betegség kialakulásának. A prosztata működésére a szervezet hormonháztartása is hatással van - a megbetegedésben szerepet játszhat a tesztoszteron, a férfi nemi hormon: a tumor csak tesztoszteron jelenlétében tud kifejlődni és növekedni.

Kellemetlen, de életet ment a vizsgálat

Tény: az urológus meglátogatása nem tartozik a legkellemesebb élmények közé. A prosztata-vizsgálat során az orvos a végbélen keresztül kitapintja a dülmirigyet (végbélen keresztüli prosztata-tapintás - RDV - rektális digitális vizsgálat). Ha a szövet kemény, a prosztata egyenetlen és aszimmetrikus, az daganatgyanús – a doktor tűbiopszia elvégzésével tisztázza, valóban erről van-e szó. A szövettani eredmény a tumor típusát is megadja – a pontos diagnózis érdekében azonban transrectalis ultrahang-vizsgálatot is végeznek, melynek során a végbélbe vezetett ultrahang szondával segítik a prosztata-biopszia pontosságát. Daganat esetén meghatározzák a daganat helyét és kiterjedését is. Vérvétellel megállapítják a PSA-értéket (prosztata specifikus antigén), amely 50 éves kor környékén 4 – 5 ng/ml értékig normális, de emelkedett voltát igen sok egyéb, nem daganatos tényező is okozhatja. Megemelkedhet a PSA értéke a tapintásos vizsgálat során, jóindulatú dülmirigy túltengés mellett, gyulladások esetén is. Az emelkedett PSA tehát nem bizonyít prosztatarákot, de kellő indok arra, hogy a szerv részletes vizsgálatát elvégeztessük!

Stádiumok és a gyógyulás esélyei

A betegség első két stádiumában nincsenek prosztatarák okozta tünetek. A daganat nem haladja meg a szerv határait, általában vagy a jóindulatú prosztatanagyobbodás miatt végzett operációnál, a szövettani vizsgálat során derül ki a megléte, vagy magas PSA-érték miatt végzett prosztata-biopszia közben diagnosztizálják. Ilyen esetekben a szerv eltávolítható: nagy, de igen hatásos műtétről van szó.

A betegség harmadik stádiumában a daganatsejtek túlhaladják a prosztata tokját és ráterjedhetnek a környező szervekre – beszűrhetik az ondóhólyagot is. A negyedik stádiumban a ráksejtek ráterjedhetnek a nyirokcsomókra és/vagy a prosztatától távolabb elhelyezkedő szervekre vagy szövetekre – például a csontokra, májra, tüdőre. Ilyenkor igen hatásos a kombinált hormonkezelés, első alkalmazása során gyakorlatilag eltünteti a betegséget. A kezelések szövődményeként vérvesztés léphet fel, későbbi vizelettartási nehézségek és merevedési problémák jelentkezhetnek – ezeken azonban a férfi intimtorna és ma már gyógyszerek is sokat segítenek.

A daganat és a kiújulások kezelésére néha a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan is, sőt műtét után is a prosztata besugárzása fontos lehetőség. A sugárterápia hatással van a környező szövetekre is – és bár a beavatkozásnak igen jó a gyógyhatása, későbbi következményei kellemetlenek lehetnek: a hólyag és a végbél a sugárzás következtében begyulladhat, gyakori vizelést, székelést és csípő érzést okozva.

Amennyiben az eddigiek ellenére is a betegség kiújul a daganatellenes gyógyszeres kezelés (infúzióban és/vagy tablettában) is szóba jön.
A kezelés tehát sokrétű, annak megítélése, hogy mi a leghelyesebb az orvos és a vele együttműködő beteg közös döntése, számos fent említett tényezőtől is függhet. Nagyon fontos a betegség követése, és a kontrollvizsgálatokon való megjelenés bizonyos időközönként – ez ugyanis jelezheti a betegség és a szervezet aktuális viszonyát, kiújulás gyanúja esetén időben lehet változtatni a kezelésen.

A korai felismerés tehát nagyon fontos a prosztatarák esetében! 50 éve feletti tünetmentes férfiak számára ennek egyetlen módja a rendszeres urológiai vizsgálaton és laborvizsgálaton való részvétel, hogy korai, gyógyítható esetekre fény derüljön. Az ilyen célzott szűrővizsgálatot kóros eredmény esetén több, néha kellemetlen diagnosztikus beavatkozás kísérheti, de ne feledjük: ezek pozitív eredménye a betegség gyógyulásának lehetőségét, negatív eredménye a betegség hiányát jelenti.

Vissza a főoldalra

Szűrőállomások

Sajtómegjelenések

Portrék

Egészségüzenetek


Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../inc/mysql.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21
Résztvevő cégek: 18

Kezdeményező partner:

Médiatámogatók

Patika Magazin

Napi Doktor

Kapcsolat