Egészség Hídja Összefogás - Partnerlánc 2010

A betegségről - A rákkutatás helyzete

A 70-es években ismertünk olyan emlőrák típust, ami három hónapon belül bizonyossággal a beteg halálát okozta. Ma ilyen nincsen: sokkal több ismeretünk van ma erről a betegségről, számos, akkor ismeretlen gyógymód mára rutinná vált.

A ma tudományának legjelentősebb, és beláthatatlan sikerrel is kecsegtető irányzata azon célmolekulák megtalálásán alapszik, melyeknek gyógyszerrel történő célzott feltalálása a daganatsejtet magában vagy környezetének hatására, de súlyos mellékhatások nélkül pusztítja el. A kutatások arra irányulnak – néhány ilyen gyógyszer már ma is ismert, de számuk és hatáserősségük a közeljövőben bizonyosan nőni fog –, hogy a daganatsejt egy-egy rosszul működő alkotóelemét befolyásolva a sejt pusztulását okozzuk. Elérhetjük ezt a daganatot tápláló erek növekedésének gátlásával is, így éhhalálra kárhoztatva a rákos sejteket.

Fontos kutatási irány annak kiderítése, hogy milyen összefüggések vannak a táplálkozásunk és életmódunk, valamint a rák kialakulásának veszélye között. Ez életmód-változtatással segíti a daganat gyógyulását. Ebben a szakemberek a mediterrán területeken végzett kutatásokra is támaszkodnak – ezekben a térségekben ugyanis kisebb a rák előfordulása. A hal- és az olívaolaj fogyasztásának köze lehet ehhez, de akár a talaj alacsonyabb cink- és szeléntartalmának is.

Folyamatosan korszerűsödik a sebészi gyógyítás is: egyre kisebb műtéteket végzünk sikerrel, a mell akár haladéktalan kozmetikai plasztikai pótlása a gyógyuló hitén keresztül segíti a betegség leküzdését.

A sugárterápia kombinációs és technikai eszköztára (pl. a sugárnyaláb célzási pontosságának fejlesztése, műtét alatti helyi sugárdózis alkalmazása, stb.) szintén nagyon hatásos fejlődési irány.

Az emlőrák sejtjeinek keletkezése, az „ős-sejtjeinek” fellelése, a daganatsejtek növekedése során észlelt mind nagyobb részleteket felderítő tudományos eredmények megannyi új lehetőséget nyújtanak a kezelés sikerére.

Eséllyel vehetjük fel a harcot a mellrák ellen a génterápia segítségével is. Mivel az emlőrák örökölhető, kideríthető, mely gének felelősek a betegségért: eddig kettőt találtak, ez azonban még csak a hajlam, nem a kór. Jelenleg még nincs megoldási mód a hatástalanításukra, de a jövőben lehet rá. Ahogyan arra is, hogy az orvosok géneket juttassanak a szervezetbe, melyek az immunvédekezést növelik.

Csalánkivonat bőr alá injekciózásával fokozni lehet a szervezet immunvédekezését, a hipertermia eljárással pedig, vagyis az érintett terület 43 és fél fokosra melegítésével elősegíthető a hibás sejtek szétesése és blokkolható a sejtosztódás – ezek a módszerek is adhatnak okot a bizakodásra.

A Tufts Orvosi Egyetem és a Sackler Bioorvosi Tudományok iskolájának orvosai ugyanakkor fél évvel ezelőtt azonosítottak két típusú elő alakot az emlősejtek fejlődése során, melyek közül az egyik kiindulópontja lehet a luminális emlőráknak - ez a betegség leggyakoribb típusa. A felfedezés az emlőrák gyógyszereinek célpontjául szolgálhat.

Vissza a főoldalra

Szűrőállomások

Sajtómegjelenések

Portrék

Egészségüzenetek


Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../inc/mysql.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21
Résztvevő cégek: 18

Kezdeményező partner:

Médiatámogatók

Patika Magazin

Napi Doktor

Kapcsolat