Egészség Hídja Összefogás - Partnerlánc 2010

A betegségről - Tények, adatok

Megdöbbentő, de hazánkban évente 2300 nő hal meg emlőrákban. Néhányan bizony azért, mert nem figyeltek tudatosan magukra vagy nem fedezték fel náluk időben a mellrákot. Talán a betegség felismerése után bizonyultak gyengének a gyógyulás nehéz, de kellő hittel és együttműködéssel csaknem mindig sikeres útjának végigjárására. Idegborzoló tény, hogy sokan abban a gyilkos illúzióban ringatják magukat: velük ez úgysem történhet meg. Mások azért nem mennek orvoshoz, mert félnek attól, mit fognak ott hallani.

Sajnálatos, hogy vannak, akik időhiányra, rohanó életmódjukra, a munkahely elvesztésétől való félelemre fogják az orvos elkerülését. Fontos tehát, hogy vizsgáljuk magunkat, hogy mindig menjünk el az orvoshoz, ha eltérést észlelünk, gondosan kövessük a gyógyítás menetét, és igenis higgyünk a gyógyulás sikerében!

 • ~1,5 millió nőről derül ki évente világszerte, hogy mellrákja van.
 • ~7.000 nő betegszik meg évente Magyarországon.
 • Csak ~ 45% megy el szűrésre a veszélyeztetett korosztályból, míg Nyugat-Európában ez az arány ~78%!
 • A szűrésen való részvétel ~25-30%-kal csökkentené az áldozatok számát.
 • 2.300 nő hal meg évente ebben a betegségben itthon.
 • Csak a szűrési programon való részvétellel több mint 700 nő maradna életben.
 • 20 percig tart a vizsgálat.

Hazánkban szervezett emlőrák-szűrés zajlik, melyet az állam támogat: lakóhely és életkor szerint behívott tünetmentes asszonyok vizsgálatáról van szó. Ez a legveszélyeztetettebb életkort célozza meg. A szűrés célja a rák korai fázisban (kicsiny méretben) történő felismerése. A szűrés hatékonyságának számos mérőszáma közül a következő változókat vizsgáljuk:

 1. a részvételi arány (meghívottak hány százaléka jelenik meg a vizsgálaton),
 2. a betegség gyakoriságának változása (a meglévő, de esetleg tünetmentes beteg közül hányat ismerünk fel),
 3. a felismert daganatok méretét (mennyire korai daganatot ismerünk fel tünetmentes kialakulása időszakában) használjuk szemléltetésre
 1. Az államilag szervezett mellrák-szűréseken megjelentek aránya
  Az első évben bíztató 39%-ról rövid visszaesés után 52%ra emelkedett, mely tendencia az elmúlt esztendőkben megtört és ismét a kiindulási szintre esett vissza. Tudjuk, hogy soktényezős folyamatról beszélünk, mégis ez a tény aláhúzza a mozgósítás és tudatosítás különös jelentőségét: ez az, amiről az Egészség Hídja kampány szól!
 2. A betegség gyakorisága (mely adatokban nem csak a szűrés adatai szerepelnek, de azok a változást alapvetően befolyásolják)
  Évi 7,5 ezer új esetszámról 8,5 ezerre emelkedett, hogy azután – részben a részvételi arány romlásával párhuzamosan ismét 7,3 ezres évi értékre csökkenjen vissza. A különbség egy része azon asszonyok, akik szűrésen nem jelentek meg, „hordozzák” a fel nem ismert daganatukat!
 3. A szűrés nélkül soha fel nem ismerhető méretű daganatok aránya a szűrésen megjelentek között 8-12% közötti, a kisméretű felismert daganatok minden évben 10-50%-al magasabb számban fordulnak elő, mint a nagyméretűek.
  Egy konkrét emlőrák szűrési centrumban pl. a szűrés során felfedezett emlőrákok átlag mérete 2002 és 2006 között 23,0 mm-ről 13,7 mm-re csökkent!

Nemzetközi viszonylatban a mellrák vezető rákfajta a hölgyek esetében:

 • 30% - Mell
 • 14% - Vastagbél-végbél
 • 12% - Tüdő-légszőszerv
 • 5% - Gyomor
 • 5% - Méh
 • 5% - Méhnyak
 • 4% - Petefészek
 • 4% - Non-Hodgkin’s lymphoma
 • 3% - Hasnyálmirigy
 • 2% - Bőr
 • 2% - Húgyhólyag
 • 14% - Egyéb

(Forrás: The Mattson Jack Group alapján GE Healthcare)

A mellrákos megbetegedések globális megosztottsága (millió fő):

(Forrás: Globocan alapján GE Healthcare)

(Forrás: OECD & American Cancer Society alapján GE Healthcare)

A diagram a 15 éves túlélési arányt és az egyes stádiumokban felfedezett mellrák gyógyítási esélyeit mutatja. Ennek alapján:

 • 75%-os a túlélési arány 15 éven belül a nulladik stádiumban való diagnosztizálás esetén
 • A kezelés hétszeresébe (!) kerül a IV. stádiumban diagnosztizált betegség esetén, mint a nulladikban, a túlélési arány pedig 2% (!) alá zuhan

Az alábbi diagram azt mutatja, hogy milyen arányban játszanak szerepet az egyén egészségi állapotának alakulásában az egyes tényezők. Jól látható, hogy 50%-ban (!) az egyén saját felelősségén múlik annak egészsége.

Az egészségügyi Genetika Környezet Egyén saját viszonyulása rendszer elérése

(Forrás: IFTF, Centers for Disease Control and Prevention alapán GE Healthcare)

Vissza a főoldalra

Szűrőállomások

Sajtómegjelenések

Portrék

Egészségüzenetek


Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include(../inc/mysql.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21

Warning: include() [function.include]: Failed opening '../inc/mysql.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/mazs/public_html/egeszseghid.hu/jobboldal/partnerlanc-2010-jobboldal.php on line 21
Résztvevő cégek: 18

Kezdeményező partner:

Médiatámogatók

Patika Magazin

Napi Doktor

Kapcsolat