Emlőrák közbenEmlőrákról

Meleg gyógyfürdő mellrák után

Gyakoriak azok a kérdések, amelyek arra kíváncsiak, hogy szabad-e emlőrák műtét vagy terápia után gyógyfürdőbe menni. A válasz sajnos egyértelműen NEM volt eddig is, de közzéteszünk egy olyan állásfoglalást a Rákgyógyítás portálról, ami azt is elmagyarázza, hogy miért nem:

“Általánosságban az onkológusok jó pár évig (általában 5 évig) nem javasolják, hogy meleg fürdőkbe járjanak a daganat miatt korábban műtött betegek. Egyértelmű bizonyíték ugyan nincs, de az feltételezhető, hogy a szervezetben esetleg megbúvó ráksejtek az erek kitágulása révén olyan helyekre is eljuthatnak, olyan helyekre is kitapadhatnak, ahol egyébként értágulat, vérbőség nélkül nem jelennének meg. Nincs pontos adat arra, hogy ez milyen fokú kockázatnövekedést okoz.

Korábbi cikkünkben a gyógytornász szakértő ezt azzal egészítette ki: nemcsak egy feltételezett áttétképződés, hanem fiziológiai összefüggések miatt sem tanácsolják, hogy a betegek hosszú időre meleg termálvízbe vagy szaunába üljenek. Azzal magyarázzák: a hőhatás – és a gyógyvízben oldott állapotban lévő különféle kémiai anyagok – miatt kitágulnak a hajszálerek (kapillárisok), s előfordulhat, hogy az addig a műtét vagy sugár- ellenére is egyensúlyban lévő, viszont mégiscsak sérültnek tekinthető nyirok- és vénás rendszer ezt a mesterségesen felfokozott megterhelést már nem viseli el, nem tudja visszaszívni a felgyülemlő folyadékot a szövetek közül, s kialakul a nyiroködéma.”

Forrás: Rákgyógyítás

Meleg gyógyfürdő mellrák után (jelige: Marjuli)