Emlőrák közben

Mi a nyiroködéma?

 

Legéndi Zsuzsa Gyógytornász, Földi nyirokterapeuta

Felszaporodó nyirok okozta tapintható, látható duzzanat. A nyirok nem egyszerűen víz, hanem fehérjéket, zsírt, sejteket tartalmazó folyadék, amiből több liter kering nyirokereinkben. A nyirokkeringés feladata szöveteinkből a nagyméretű sejtek, fehérjék, zsír, balesetnél a vérömleny elszállítása. A nyirokerek testszerte a többi ér mellett futnak, behálózzák bőrünket, izmainkat és nyirokcsomókon keresztül folynak a mellkasi nagy nyirokvezetékek felé. Ha nem tud elfolyni, akkor nem fájdalmas, de kellemetlen duzzanat, nyiroködéma alakul ki a végtagokon, arcon, törzsön. Belső szerveken nagyon ritka fejlődési rendellenességként fordulhat csak elő, mert a szerveink nyirokkeringése többirányú. A dagadás általában először az ujjakon, kézfejen, lábfejen jelentkezik, aztán fokozatosan terjed felfele.

MI OKOZHAT NYIROKÖDÉMÁT?

Néha veleszületett nyirokérhiány. Sok nőnek a menstruációs ciklussal összefüggő átmeneti ödéma okoz problémát vagy a zsírszövet és a nyirokerek jóindulatú, de kellemetlen elváltozása. Nekik a karcsú derekuk ellenére a lábuk ödémás, vastag és ezt fogyókúra sem szünteti meg. Mi okozhat másodlagos nyiroködémát? Például nyirokcsomó, nyirokér sérülése, gyulladása vagy betegség miatti eltávolítása. Emlőműtét után is kialakulhat. Ilyenkor a nyirokcsomóhoz tartozó gyűjtőterület valamint az érintett oldali végtag nyirokkeringése lassul, és nyiroködéma alakulhat ki. Az emlő daganatos megbetegedése a nyirokereket, nyirokcsomókat is érintheti. Műtét során a betegség stádiumától függően távolítanak el a mellből, az izomzatból, a mell környéki és hónalji nyirokcsomókból. Ha csak egy nyirokcsomót is kivesznek, főleg a hónaljból, figyelni kell a nyiroködéma megelőzésére, mert a nyirokkeringés már nem száz százalékos és a műtéti heg is akadályozza az elfolyást. Gyulladás, vérömleny, sugárkezelés is megterheli a nyirokkeringést.

MIKOR ALAKUL KI A MÁSODLAGOS NYIROKÖDÉMA?

Kialakulhat nyirokcsomó gyulladás vagy eltávolítás után azonnal, de túlterhelés miatt jóval később is, mivel a nyirokerek, nyirokcsomók hálózata nem ép. Van, akinél nagy kiterjesztésű műtét után sem alakul ki, másoknak egy nyirokcsomó eltávolítása is nyirokpangást okoz. Nem lehet előre tudni az egyéni, alkati anatómiai különbségeket, hajlamot, ezért célszerű az óvatosság és a kar keringésének támogatása megfelelő életmóddal. Ma ritkább az emlőműtét utáni ödéma, korszerűbb műtéti módszerekkel arra törekszenek a sebészek, hogy minél kevesebb szövetet távolítsanak el, ha nem muszáj, ne vegyék ki az összes nyirokcsomót. Ezt úgy oldják meg, hogy csak a nyirokkeringés útjába eső első nyirokcsomót veszik ki és ha abban nincs áttét, akkor nem nyúlnak a többihez.

A NYIROKÖDÉMA DIAGNÓZIST duzzanat esetén elsősorban a beteg kikérdezésével, korábbi betegségek, előzmények és műtétek megismerésével, betegvizsgálattal, az ödéma megtapintásával állapítják meg. Laborvizsgálatokat szoktak végeztetni, de a legfontosabb a betegvizsgálat, az előzmények megismerése. Fontos, hogy a nyiroködéma diagnózist szakorvos erősítse meg, mert szívbetegségek, endokrin betegségek, trombózis is járhat ödémával. Daganatos előzményeknél különösen fontos a kezelőorvos véleménye. Kontrasztanyagos érvizsgálatot általában nem végeznek, mert ez megterheli az amúgy is rossz nyirokkeringést.

HOGYAN LEHET KEZELNI EZT A FAJTA ÖDÉMÁT?

A nyirokban sok fehérje, nagy molekulák, sejtek vannak, ezért a nyiroködéma más, mint a szívbetegek puha, vizes ödémája. Más, keményebb a tapintása is, vízhajtóval nem távolit ható el, felpolcolásra sem javul. A nyiroködémának több fokozata van. Az első fokozatban még nincs látható ödéma, de a nyirokkeringés kapacitásának határán teljesít. A második fokozatban látható ödéma van, ami az ujjbenyomatot sokáig megtartja. A harmadik fokozatban, általában több év után már súlyos, nem, vagy nehezen visszafordítható elváltozások láthatóak. Vízhajtó gyógyszerek hatására valamennyi víz távozik, de a felhalmozódó fehérjétől az ödéma még keményebb lesz, ezért nem ajánlott használatuk nyiroködéma-csökkentés céljából. Manuális előkészités-manuális ödémakezelés nélkül sajnos a gépi kompressziós kezelések sem ajánlottak, mivel nem oldják meg a műtét, nyirokcsomó eltávolitás-besugárzás okozta elfolyási akadályt. Emiatt a piacon bárki által hozzáférhető nyirokmasszázs illetve hullám masszázs gépek többsége sem alkalmas nyiroködémások kezelésére. Nyirokcsomó eltávolítás esetén, ha nyiroködéma nem látható, akkor is nagyon fontos az ödéma kialakulásának MEGELŐZÉSE. Kerülni kell a kar túlerőltetését cipeléskor, a bőr sérülését, kórokozók bejutását, a keringés elszorítását szűk ruhadarabokkal, lásd az összegyűjtött általános életmód- és bőrápolási tanácsokat.

Ödéma jelentkezésekor a korszerű KOMPLEX NYIROKÖDÉMA TERÁPIA bőrápolásból, a nyiroködéma manuális kezeléséből, megfelelő rövid nyúlású kompressziós pólya vagy méretre csináltatott karharisnya használatából és a keringést segítő mozgásterápiából áll. A manuális nyirokterápia speciális fogásokkal a kötőszövetre és a benne lévő pici nyirokerek összehúzódására hat, megnyitja az addig nem működő kis nyirokkapillárisokat, majd a terapeuta kézzel irányítja az ép nyirokerek és nyirokcsomók felé a felgyülemlett szövetközti folyadékot. A manuális nyírokdrenázs után felhelyezett kompressziós pólya illetve karharisnya az izmok pumpáló hatását fokozza. Ez a terápia a bandázsban végzett speciális tornával és légzőgyakorlatokkal kombinálva megnyitja az addig nem működő kis nyirokkapillárisokat és a felszaporodott szövetközti folyadék mennyisége jelentősen csökkenthető. Fontos megtanulni a kompressziós pólya illetve karharisnya helyes felhelyezését. A nyiroködéma nem gyógyul meg, de időben megkezdett KOMPLEX ÖDÉMAKEZELÉSSEL kezelhető és karbantartható.

Szerző: Legéndi Zsuzsa Gyógytornász, Földi nyirokterapeuta

HOL ÉS KI FOGLALKOZIK EMLŐMÜTÉT UTÁNI KAR NYIROKÖDÉMA KEZELÉSÉVEL?
Nyiroködéma (lymphoedema) szakrendelésre illetve osztályra a kezelőorvos küldi a beteget. Kompressziós pólya ill. kompressziós karharisnya receptet szakorvos írhat fel. Szakrendelés szerte az országban található.

Budapesten nyirokkeringés betegségeinek kezelésével foglalkozó kórházi osztályok: 

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet 
1528 Budapest, Szanatórium utca 19.
Lymphoedema szakrendelés helye: A épület III. emelet.
http://www.rehabint.hu/oldal/lympho
Telefon: (+36 1) 391-1959
Az ambuláns vizsgálat előjegyzés alapján történik. Bejelentkezni hétfő és szerda délután 14:00 – 16:00 óra között a (+ 36 1) 391-1959, illetve a 391-1900/1183 telefonszámon lehet.
Az ambuláns rendelés helye: a központi épület III. emelet, beutaló szükséges.
Az ambuláns rendelést végző orvosok: Dr. Boros Erzsébet reumatológus, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos,
Dr. Hampel Katalin rehabilitációs szakorvos és Dr. Kenéz Júlia főorvos, neurológus rehabilitációs szakorvos

Budai Irgalmasrendi Kórház
1027 Budapest, Frankel Leó út 17-19.
Dr. Stirczer Gabriella rendelésvezető főorvos.
Szakrendelés elérhetősége: Telefon: (+36 1) 438-8657  http://www.irgalmasrend.hu/site/budapest/gyogyitasapolas/jarobetegellatas/lymphoedema

Országos Onkológiai Intézet Országos Onkológiai Intézet Rehabilitációs osztály
1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.
Telefon: (+36 1) 224-8600

Egyesített Szent István és Szent László kórház
1097 Budapest, Nagyvárad tér 1.
Lymphoedema szakrendelő: Dr. Telkes Márta
Időpontfoglalás hétköznapokon 7:00-8:00 óra között
Telefon: (+36 1) 456-7635, (+36 1) 455-5700 /2314
http://www.eszszk.hu/szolgaltatasaink/szakrendelok-ambulanciak/