Hírek

Nancy Brinker Nagyköveti Ösztöndíj 2017

2017. november 20-án David Kostelancik ideiglenes ügyvivő adta át az idei Nancy Brinker Nagyköveti Ösztöndíjat Désfalvi Juditnak, az emlőrák betegekkel foglalkozó kiváló magyar pszichológusnak.


Az ösztöndíjat Nancy G. Brinker, az USA korábbi Magyarországra akkreditált nagykövete, a Susan G. Komen szervezet alapítója és Eleni Kounalakis volt amerikai nagykövet kezdeményezésére immár hetedik éve adják át ünnepélyes keretek között egy az emlőrák gyógyításával, vagy a betegség kutatásával foglalkozó magyar szakembernek. Az ösztöndíj fedezi a San Antoniói Emlőrák Szimpóziumon való részvétel díját, valamint az utazás és a szállás költségeit.
Az idei díjazott Désfalvi Judit, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Centrumának pszichológusa, aki a rákos betegeknek nyújtott mindennapi pszichológiai segítségnyújtáson túl egy munkatársával együtt kéthetente önsegítő csoportot vezet emlőrák betegek részére. Az ösztöndíj adományozói az idén azt szerették volna választásukkal hangsúlyozni, hogy mennyire fontos és elismerésre méltó azok munkája, akik a rákbetegek számára nyújtanak pszichológiai támogatást a gyógyulási folyamatban.
Az átadás alkalmából rendezett eseményen a 2016-os szimpóziumon résztvevő Dr. Maráz Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Kórház sebésze és radiológus főorvosa tartott előadást a San Antonióban tapasztalt újdonságokról, melyek meghatározóak az emlőrák gyógyításának magyarországi gyakorlatában is. „San Antonióban a legmodernebb eljárásokat ismerhettük meg. A legnagyobb trial-eket (klinikai kutatásokat) az USA-ban folytatják le, és nagyon sok új klinikai trial eredményét elsőként velünk ismertették meg a szimpóziumon. A kongresszuson 7.500 fő vesz részt, ez a világon a legnagyobb emlőrákkal foglalkozó kongresszus.”- mondta Dr. Maráz Róbert elöljáróban a szimpóziummal kapcsolatosan.

Forrás: https://hu.usembassy.gov/hu/nancy-brinker-nagykoveti-osztondij/