EgyébEmlőrákrólHírek

NŐI LIGA: személyi jövedelem adó kedvezmény 2019. januártól mellrák, méhnyakrák, petefészekrák és endometriózis esetén

Egy igazán jó hírrel örvendeztethetünk meg benneteket, ugyanis a Női Ligával közös együttműködésünk egyik komoly sikeréről számolhatunk be most nektek – ha úgy vesszük, ez a mi karácsonyi ajándékunk 2019-ben!

Mint azt bizonyára sokan tudjátok, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-a rendelkezik arról, hogy a súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek. A törvény értelmében az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-nak megfelelő összeg, amely 2018-ban 6.900 forint volt havonta.
A jó hír az, hogy a személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletbe immáron a leggyakoribb női betegségek (mint például endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák) is bekerültek és a betegségek mellé BNO kódok rendelődnek, azaz 2019. január 1-től az e betegségekben érintett magánszemélyek is jogosultak a havi adókedvezményre. Természetesen a megfelelő igazolások birtokában, azok bemutatásával – azaz az adókedvezmény igénybevételéhez végig kell menni az ehhez szükséges procedúrán, de megéri.
A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolás, amelynél gondosan ügyelni kell arra, hogy kiállításakor a betegség kezdetét (az első diagnózis pontos dátuma) is tüntesse fel az orvos. Ha az első diagnózis felállításának pontosítására nem kerül sor, akkor az igazolás kiállításának időpontjától lehet a kedvezményt érvényesíteni.
A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni. A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokat a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg. A rendelet mellékletében meghatározott igazolást a szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állítja ki. Az igazoláson a betegség/fogyatékos állapot kezdő időpontján kívül szerepelnie kell annak is, hogy az állapot végleges minősítésű, vagy a későbbiekben további felülvizsgálatra kötelezett-e a magánszemély. Amennyiben a fogyatékosság végleges, az erről szóló igazolás alapján minden évben érvényesíthető az adókedvezmény.
A személyi kedvezmény jogszabályi megfelelőség esetén alanyi jogon jár, de csak akkor, ha a súlyosan fogyatékosnak minősülő magánszemély rendelkezik az összevont adóalapba tartozó jövedelemmel, amely után adófizetési kötelezettsége keletkezett. Természetesen adóköteles jövedelem hiányában a személyi kedvezmény nem érvényesíthető, és arra sincs lehetőség, hogy a jogosult adóköteles jövedelem hiányában másnak átadja a kedvezményt érvényesítésének jogát (például szülőnek, házastársnak). Amennyiben a magánszemélynek például munkaviszonya alapján rendszeres jövedelme van, akkor a munkáltatója felé tett adóelőleg-nyilatkozat alapján már a fizetendő adóelőlegnél érvényesítheti az adókedvezményt. Annak sincs akadálya, hogy a magánszemély döntése szerint csak az adóévi bevallásában érvényesítse a személyi kedvezményt, például, ha megbízási szerződés alapján csak néhány alkalommal szerzett jövedelmet az adóévben, és az adóelőlegből a kifizető nem érvényesítette a kedvezményt, akkor az adózó az éves adóbevallásában utólag érvényesítheti azt – amennyiben valamennyi feltételnek megfelel. Ilyenkor az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de az elévülési időn belül meg kell őrizni, mert a kedvezményre jogosultság az esetleges adóellenőrzés során e dokumentummal igazolható.

További információkkal január elején jelentkezünk, addig is kellemes ünnepeket kívánunk!

A Női Liga tagjai a következő szervezetek: Babagenetika Egyesület; Egészség Hídja Összefogás az Egészségért, a Mellrák Ellen! Egyesület; Mályvavirág Alapítvány; Mellrákinfó Egyesület és a Női Egészségért Alapítvány.

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület ezúton is köszöni fenti partnerei fáradhatatlan együttműködését és munkáját annak érdekében, hogy ezt a kedvezményt kieszközölhessük azok számára, akiknek ez segítség lehet.

A cikket összeállította: Női Egészségért Alapítvány és Egészség Hídja a Mellrák Ellen Egyesület