Egészség Hídja Összefogás

Egészségüzenetek

Vissza az egészségüzenetekhez

Az egészséges táplálkozás alapelvei

D-vitamin

6 újdonság a D-vitaminról

Daganatos betegségektől is óv az egyik legősibb vitamin

1. A D-vitamin főként természetes úton, napfény segítségével képződik a szervezetünkben.

„Mióta hatásos népegészségügyi kampányok keretében óvják a lakosságot a túlzott napozástól, háromszorosára nőtt a napfénynek tulajdonított bőrrák - elsősorban a melanoma-eredetű halálozás”, hívta fel a figyelmet 2006 szeptemberében megjelenő tanulmányában Anthony J. Yun, majd így folytatta: „A napfénykerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfényfüggő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen”.

A meghökkentőnek tűnő gondolat nem légből kapott: az utóbbi 15 év intenzív kutatásai azt jelzik, hogy a D-vitamin-hiánynak meghatározó szerepe van a különféle daganatok kialakulásában, s megfordítva: a D-vitamin véd a rákkal szemben, és rákbetegeknél lassítja a daganatok fejlődését.

2. A napsugárzásnak védő hatása is van

A napsugárzás rákvédő hatása egyértelműen a napfény ultraviola-B (UVB) sugárzásának hatására termelődő D3- vitaminnak tulajdonítható. A D3-vitaminná alakuló D2- vitamint azonban tejjel, tojással, hallal, teljes őrlésű gabonatermékekkel is fogyasztunk, és a D-vitaminnak régóta létezik szintetikus változata is. Az újabb kutatások ezért nem a napon töltött idővel kalkulálnak csupán, hanem az összes D-vitamin-bevitellel is, pl. a vér D-vitamin- tartalmának mérésével.

3. A D-vitamin napi ajánlása

Felnőtteknek napi 600 nemzetközi egységnyi (600 NE 15 µg-nak felel meg) bevitel ajánlott, szemben a korábbi 400 NE-vel (10 µg).

Hetvenéves kor felett az új ajánlás napi 800 NE (20 µg).

A D-vitamin- bevitel biztonságos felső határa:

 • egy - és hároméves kor között 2500 NE (62,5 µg) naponta,
 • négy és nyolc év között 3000 NE (75 µg) naponta,
 • a többi korosztály esetében pedig 4000 NE (100 µg) naponta.

Legjobb D-vitamin-forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, margarinok. Jelentős D-vitamint tartalmaznak még a kis testű olajos halak is.

4. Sötétebb bőrszín és lebarnult bőr még nem jelenti, hogy elég D-vitamin található a szervezetben

A bőr pigmentáltsága is sokat számít: aki már lebarnult, kevésbé hasznosítja a napsugarakat. Amerikai feketék körében a D-vitamin-hiány vészes méreteket öltött és az ezzel kapcsolatba hozható daganatfajták másfélszer-kétszer gyakoribbak a körükben.

Kiderült, hogy a testben majdnem minden sejt tartalmaz receptorokat a D-vitamin felvételére, ám ezeknek több változata létezik. A lakosság 35%-ánál megfigyelhető egy változat, ami alacsonyabb D-vitamin-hasznosítással jár, s az ilyen személyek kétszer valószínűbben kapnak prosztata-, illetve mellrákot, és a betegség során kétszer valószínűbben alakul ki áttét.

5. Miért kevesebb a mellrák a déli országokban?

Cedric F. Garland a Kalifornia Egyetem professzora közel 230 vizsgálatot tekintett át 2006-ban. Ez alapján írt összefoglalója szerint meggyőző adatok bizonyítják a D-vitamin- hiány oki szerepét mellrák, vastagbélrák, prosztatarák és petefészekrák esetében.

A legalacsonyabb D-vitamin-szintet mutató nőknél ötször nagyobb a mellrák kockázata, agresszívebb a tumornövekedés és rövidebb a túlélési idő, mint a legmagasabb D-vitamin-szintet mutatóknál.

6. D-vitamin-hiány az északi féltekén

D-vitamin-hiányban szenved becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 40-50%-a, különösen a téli hónapokban. A D-vitamin évszaki ingadozásának komoly egészségre gyakorolt hatása van, a nyáron diagnosztizált daganatoknál megfigyelték a kedvezőbb lefolyást, és a hosszabb túlélést. A napsugárzás a D-vitamin egyik legfontosabb forrása, ezért minden olyan faktornak komoly hatása van a D-vitamin-szintre és így a rákkockázatra, amely befolyásolja a napon töltött időt, illetve a napfény hasznosítását.

Néhány élelmiszer D-vitamin-tartalma
Élelmiszerµg/100 g
Lazac10,00
Margarin (Vénusz) 7,50 (D3-vitamin)
Margarin (Rama) 7,50
Kaviár 5,90
Tőkehalfilé 2,50
Vaj 1,50
Szendvicsvaj 1,20
Tejszín (hab) 1,10
Kemény sajt (például ementáli) 1,10
Tejszín (kávé) 0,80
Parmezán jellegű sajtok 0,70
Ömlesztett sajt (például Hóvirág) 0,60
Vajkrém 0,50
Harcsa 0,50
Tejpor, zsíros 0,46
Tejföl 0,30
Kecsketej 0,25
Sűrített tej (cukrozott) 0,10
Tehéntúró (zsíros) 0,09
Tehéntej 0,06
Kefir, joghurt (natúr) 0,06
Női tej 0,05

Hartmann Eszter, dietetikus és Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD dietetikus által írt cikk alapján szerkesztette Németh Ildikó

Életmód tippek

Sok D-vitamin a tányéron!

Legjobb D-vitamin-forrásaink a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, margarinok.

Kistestű olajos halak a menüben!

Hering, szardínia, tőkehal és makréla – a tenger felszínén élő, sok UVB sugárzásnak kitett planktonokkal táplálkoznak ezek a halak, így maguk is gazdag D-vitamin-források.

Naponta egy kis séta a tiszta levegőn!

Májustól szeptemberig napi fél óra mozgás a szabad levegőn általában elég a D-vitamin-termelődéshez. Ráadásul napi fél óra mozgás több más betegségnél (magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség) is védőfaktor.

Környezetvédelem a tisztább levegőért!

Egyes tudósok szerint a levegőben található szennyeződések megszűrik a D-vitamin képződéséhez fontos UVB-sugarakat.

Linkajánló

D-vitamin-hiány: riasztó kép Magyarországon

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/16347

Minden második magyar D-vitamin-hiányos

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/16830

D-vitamin: védelem az elhízás és a daganatok ellen

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/16561

Gyógyszerész kismama tanácsai - Milyen vitamint szedjen a kismama és miért?

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/14675

Kálcium, vas és D-vitamin: a gyerekek 90%-a nem eszik eleget belőlük

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/14688

Miért fontos a D-vitamin? Miért fontos a napfény?

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/16369

Miért jó, ha sok halat fogyasztunk?

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/10586

Tények

Helyes táplálkozással sokat tehetünk a jól működő emésztésért és az egészségünkért. Emésztőrendszerünk állapotát legnagyobb mértékben táplálkozási szokásaink befolyásolják, amelyeket három fontos aspektussal jellemezhetünk: mit, mennyit, és hogyan eszünk.

Az egyik legfontosabb szempont az elfogyasztott ételek minősége

 • Figyeljünk a rostfogyasztásra, ezért fogyasszunk naponta többször friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, pékárut.
 • Igyunk naponta 1,5-2 liter folyadékot (nyáron, nagy melegben többet is) és
 • Minden nap együnk probiotikus tejtermékeket, mert ezek segítik egyensúlyban tartani bélflóránkat.

Mik azok a probiotikumok?

A probiotikumok túlnyomó része tejsavbaktérium, általában a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobaktérium törzsek tagjai, amelyek jelentős számban túlélik az emésztőrendszeren való áthaladást. Amennyiben nagy számban vannak jelen, aktivitásuk révén segíthetik az egészséges bélflóra kialakítását és egyensúlyának megőrzését, valamint javíthatják a természetes védekezőképességet.

Egy tejtermék akkor nevezhető probiotikusnak, ha legalább 106/g koncentrációban tartalmaz élő probiotikus kultúrát a termék fogyaszthatósági ideje alatt?

A probiotikus tejtermékeknek többféle, a szervezetre nézve kedvező hatása lehet?

 • Segíti kialakítani és megtartani a bélflóra egyensúlyát
 • Támogathatják az immunrendszert
 • Rövidíthetik a hosszú tranzitidőt vagyis a béltartalom bélcsatornán való áthaladási idejét, ezáltal segíthetik a székrekedés kezelését
 • Enyhíthetik a hasmenés kellemetlen tüneteit
 • Egyesek csökkenthetik a haspuffadást
 • Csökkenthetik az ún. rossz, azaz LDL koleszterin szintet
 • A nyáron gyakran fellépő ún. "utazók hasmenése" megelőzésére is jól alkalmazhatók

Nagyon fontos, hogy napi rendszerességgel fogyasszunk probiotikus tejtermékeket, mert hatásukat csak hosszú távú alkalmazás esetén tudják kifejteni. Ügyeljünk arra, hogy olyan probiotikus tejtermékeket válasszunk, amelyek probiotikum tartalma és ezek kedvező hatása tudományosan igazolt.

Egészséges étrend

Ha szeretnénk egészségesen étkezni, akkor bizony jól körül kell nézni, mert napjainkban számtalan terméket találunk a boltok polcain, sőt még a piacon is a bőség zavarával küzdünk a zöldség és a gyümölcs kínálatát tekintve.

Nézzünk néhány alapvető tényt, aminek ismeretében könnyebben tudunk dönteni:

 • Az egészséges étrend az "okos" vásárlással kezdődik
 • Minden finom étel, ital a jó alapanyagokra épül, ahogy minden más az életben. Ezért fontos, hogy megbízható helyen vásároljunk, majd a következő lépésben győződjünk meg a jó minőségről is: olvassuk át a címkét!
 • A legfontosabb információkat megtaláljuk:
  • az összetevőket csökkenő mennyiségi sorrendben,
  • a tápanyagtartalmat 100 g-ra vagy 100 ml-re, illetve egy meghatározott adagra, sőt napjainkban már a viszonyítást is az INBÉ-hez (Irányadó Napi Beviteli Érték),
  • a gyártót - sokszor már ennek ismerete is garanciát jelent
  • a fogyaszthatósági időt (gyorsan romló termékeknél), vagy a minőségmegőrzési időt (hosszabban eltartható áruknál),
  • az allergiát kiváltó összetevőket (pl. nyomokban mogyorót tartalmaz) vagy éppen a mentességet (pl.: gluténmentes)
  • árat, egységárat kg-ra, vagy literre - ez utóbbihoz könnyen tudunk viszonyítani különböző cégek, különféle termékeinek árai között
  • és természetesen a legfontosabbat, a termék nevét.

Napi étkezési ötletek

 1. Reggeli
  Reggelire válasszunk teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksüteményt, kenyeret, illetve gabonapelyhet (így a gabonaszem egésze őrlésre kerül, tehát valamennyi vitamint, ásványi anyagot tartalmazni fogja, a mag korpa részének rosttartalma segíti az emésztőrendszer működését, ezáltal megelőzni a székrekedés kialakulását). Igyunk tejet és fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt.
 2. Kisétkezéseknél
  Tízóraira vagy uzsonnára együnk friss gyümölcsöt tejjel, tejtermékkel kombinálva (gyümölcsös joghurt, krémtúró, turmix).
 3. A nap közepén
  Naponta egyszer fogyasszunk főtt ételt és igyekezzünk zöldségalapú fogásokat összeállítani kis mennyiségű növényi eredetű zsiradék hozzáadásával. Legalább heti egy-két alkalommal együnk tengeri halat. A levesekhez és a főzelékekhez ne rántást adjunk, inkább habarással készítsük őket. Ha magunk főzünk tésztaételt (pl.: szilvás gombóc, palacsinta, pogácsa) akkor a finomlisztet részben, vagy egészben lecserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre, így előnyösebbé tehetjük a hagyományos ételeinket is.
 4. Vacsora
  Vacsoránál különösen figyeljünk az időpontra, a nap utolsó étkezése lehetőleg este 6-7 óra körül legyen. Könnyen emészthető ételt válasszunk az éjszakai alvás előtt például grillezett húsokat, halakat sok zöldséggel és kevés sózással. Ügyeljünk az étel mennyiségére is, ezzel sokat tehetünk testsúlyunk megőrzése érdekében!

Okos gondolatok, amiket nem árt megfogadni:

 • az egészséges táplálkozás fontos kiegészítője a helyes folyadékfogyasztás: napi minimum 1,5-2 liter folyadékot célszerű meginni, ezzel segítjük szervezetünk működését, a vesék könnyebben választják ki a méreganyagokat a vizelettel
 • alkoholt mértékkel fogyasszunk, inkább az ételhez válasszunk, és gasztronómiailag élvezzük az alkohol hatását
 • kávét szintén mértékkel, napi 1-2 csészével ihatunk
 • teából elsősorban a gyümölcs és zöld variációkat részesítsük előnyben és élvezzük az aromájukat
 • az egészséges táplálkozás kiegészítéséhez fontos a testmozgás, a rendszeres fizikai aktivitás és természetesen a dohányzás mellőzése.

10 hasznos tanács az egészséges emésztés megőrzésének érdekében!

 • Egyen gyakrabban kisebb mennyiséget, de az elfogyasztott étel energiatartalma ne legyen több!
 • Étkezzen naponta lehetőleg ötször a 2-3 helyett!
 • Fogyasszon kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes őrlésű lisztet tartalmazó, vagy hüvelyesekből készített ételt!
 • Egyen több halat: lehetőleg hetente három - ötször fogyasszon halat!
 • Fogyasszon kevesebb zsírt, zsírban és olajban sütött ételeket!
 • Egyen (minden nap) fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikus termékeket, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!
 • Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válasszon, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés-, vagy bárányhúst!
 • Igyon több folyadékot, legalább 2 litert naponta, és fogyasszon kevesebb koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italt!
 • Étkezzen nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágjon meg minden falatot!
 • Mozogjon rendszeresen, és lehetőleg mellőzze a dohányzást!
 • Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!

Forrás: www.patikamagazin.hu

Linkek:

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/11662
http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/11829

Egészséges receptek

Légies ízek

A GE Aviation veresegyházi dolgozói egészséges ételek csokorba gyűjtött receptjeit kínálják mindenkinek, aki szeretne egészségesen táplálkozni. A teljes szakácskönyv megvásárolható 2 000 Ft áron, az eladásából származó összeget adományként felajánljuk az Egészség Hídja Összefogás munkájának támogatására.

A recepteket letöltheti .pdf-ben az alábbi linkekre kattintva!

Dolgozói receptverseny

Szavazzon Ön is kedvenceire!
Töltse fel saját, egészséges receptjeit, és nyerjen egy fenséges ebédet Budapest egyik legelegánsabb éttermében!
A verseny öt kategóriájában (legjobb előétel, leves, főétel, saláta, desszert) legtöbb közönségszavazatot szerző játékosok mindegyike két személyre szóló, adventvasárnapi ebédmeghívót kap a Hotel Sofitel Paris Budapest éttermének felajánlásából, 36 000 Ft értékben. A nyertes receptek aznap a kínálatra is felkerülnek!


A menüpont használatához adja meg az adatait:

Tekintse meg a beérkezett pályázatokat és szavazzon kedvencére!

Rákmegelőző étrend

Rákmegelőző étrend – Mit együnk és mit ne?

Letöltés PDF-ben

A daganatok kialakulásában a genetika, az életmód és a környezeti hatások is részt vesznek. Az étkezéssel a betegség kockázatát lehet csökkenteni, de, sajnos, teljes védelmet nem nyújt. Milyen étrend segíti elő a daganatképződés és milyen étrend segít megelőzni azt?

Daganatképződést elősegítő étkek, étrendek

A túlzott energiabevitel, a mozgásszegény életmód, valamint a következményes elhízás/túlsúly bizonyítottan növeli a méh-, valószínűleg a vese- és feltehetően a vastagbélrák veszélyét. A menopauza után kialakuló testtömeg-növekedés fokozza a melldaganat kockázatát.

A sok vöröshúst (marha-, birka-, sertéshús) tartalmazó étrend valószínűleg növeli a vastag- és végbélrák kockázatát, és feltehetően fokozzák a hasnyálmirigy-, mell-, prosztata és veserákok kialakulásának lehetőségét.

A grillezés, nyárson sütés és a zsiradékban sütés valószínűleg fokozza a vastagbélés végbélrák kockázatát. E technológiák alkalmazása során a kiolvadó zsír rácsöppen a közvetlen lángra, parázsra, sütőlapra és rákkeltő illóanyagok keletkezhetnek belőle, amelyek visszaszállnak a húsra.

A pácolás és füstölés feltehetően növeli a végbél- és vastagbéldaganat kialakulásának veszélyét, a pácoláshoz használt nitrit/nitrát vegyületekből rákkeltő anyag (nitrózamin) keletkezhet a szervezetben. A helytelen, nem szabályosan végzett füstöléssel szintén kerülhetnek káros anyagok az élelmiszerre.

A túlzott zsiradékbevitel növelheti a tüdő-, vastagbél, végbél-, mell- és prosztatarák, a fokozott állati zsírbevitel feltehetően növeli a tüdő, mell, vastagbél, végbél, méh és prosztata daganatos megbetegedésének lehetőségét.

A túlzott konyhasóbevitel valószínűleg fokozza a gyomorrák kialakulásának veszélyét, a sózott hal bizonyítottan növeli az orr–garat rák, és valószínűleg a gyomorrák kockázatát.

A rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás bizonyítottan növeli a szájüreg-, garat-, gége-, nyelőcső-, máj- és valószínűleg a vastagbél-, végbél- és mellrák kockázatát.

Az élelmiszer-adalékanyagok a köztudatban, mint az élelmiszerekben található rosszindulatú daganatot előidéző összetevőkként terjedtek el. Ezzel a hiedelemmel ellentétben az élelmiszerekben szokásos mennyiségben jelen lévő adalékanyagok egyikéről sem mutatták ki eddig, hogy kapcsolatban lennének bármilyen daganat kialakulásával. Azok nagymértékű, és állandó fogyasztása azonban okozhat problémát.

Daganatképződést gátló étkek, étrend

A daganat megelőzésében segítségül szolgáló étrend sokban hasonlít a korszerű egészséges táplálkozási szokásokhoz. Elsődleges az egészséges testtömeg megtartása, vagy annak visszaszerzése megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással.

A bőséges zöldség-, főzelék- és gyümölcsfogyasztás bizonyítottan csökkenti számos daganat kockázatát, valójában elmondható, hogy általános daganatmegelőző hatása van. Mondhatni, a rákpreventív diéta a növényi táplálékokra építkezik. Napi 500g zöldség, gyümölcs, hüvelyes nemcsak a rák, de túlsúly ellen is védelmet nyújthat.

A C-vitamin antioxidáns hatású: gátolja a karcinogén metabolitok képződését a gyomorban és a bélcsatornában. Rajta kívül az E- és az A-vitamin, valamint a retinoidszármazékok és a karotinoidok is csökkentik számos kémiailag indukált daganat kialakulását. A zöldség- és főzelékfélék, valamint gyümölcsök E-vitamin-tartalma nagy, az olajos magvaké, dióféléké kiemelkedő, de kitűnő forrás a búzacsíra, a teljes őrlésű gabonafélék és a növényi olajok, margarinok is, a hüvelyesek közül pedig a sárgaborsó.

A szójában jelenlévő fitoösztrogének egyes tanulmányok szerint csökkentik az emlő és a prosztata daganatos megbetegedésének kockázatát.

Egyes flavonoidok, például a fisetin, apigenin, luteolin hatásosan gátolják a daganatos sejtszaporodást (a fisetin a citrusfélékben, az apigenin az alma héjában, a luteolin a zellerben található nagyobb mennyiségben). Világszerte folynak kutatások a ma már több mint ötezer ismert flavonoid kedvező hatásait illetően. Mindezeken kívül jótékony hatású a szőlőben található resveratrol és a paradicsomban lévő likopin is.

A daganatpreventív táplálkozásban a teljes értékű gabonaféléknek van helye: barna és magvakat tartalmazó, magokkal megszórt kenyerek, péksütemény, száraztészta, müzli naponta többszöri fogyasztása javasolt.

A zöld teában található katechinek elősegítik a szabad gyökök elleni védelmet, csökkentik a hólyag-, vastagbél, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.

A gyártók és forgalmazók ajánlásaival ellentétben semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az egészségesen, változatosan táplálkozó embernek bármilyen étrend-kiegészítőre szüksége lenne. Nem igazolódtak azok a vélekedések sem, hogy egy-egy tápanyag megadózisa védelmet nyújtana a daganatos betegségek ellen, sőt, a béta-karotin megadózisok növelték a tüdőrák előfordulását dohányzó férfiakon, illetve azbeszttel dolgozóknál

Az egészséges életmód nem zárja ki a daganat kialakulásának esélyét, azonban egy ilyen változtatásnak nincs hátránya. Egészséges étrenddel, rendszeres testmozgással és az optimális testtömeg megőrzésével a felnőttkorban gyakori daganatok körülbelül egyharmadát meg lehetne előzni.

Töttösi Adrienn, Dr. Lelovics Zsuzsanna PhD és Dr. Völgyi Zoltán írása alapján szerkesztette Németh Ildikó

Hogyan lehet lerontani a saját DNS-ünket?

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/15297

Amikor a nutrigenomika többet ad mint a gyógyszer

Müzli, ami nem müzli

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/15807

Az éhezés és a fogyókúra nem ugyanaz

http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/15295

Vissza a főoldalra

Termékeink

Kapcsolat