EgyébHírekMindenkinek

Szűrő-szombat és októberi mellrák ellenes kampány a Szent Margit Kórházban

Általában más civil szervezetek és aktivisták szoktak lenni a partnereink. Az idén az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Szent Margit Kórház is együtt kampányol velünk. Röntgen-asszisztenseik ott lesznek a kampányrendezvényünkön szeptember 30.-án, és érdeklődőknek arról beszélnek, hogyan történik egy mellrák szűrés. Ezen kívül hétvégi nyílt napot tartanak a kórházban október 27-én. Az ilyen kezdeményezések mögött mindig ott áll valaki, akinek ez fontos – Beck Mónikával, a kórház sajtófelelősével beszélgettünk arról, hogy neki miért az.

“Minden év októbere a mellrák elleni kampány hónapja. A kampány első napján, október 1-jén ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját, amelynek alkalmából világszerte nők milliói hívják fel a figyelmet a betegségre.

Ebben az évben, első alkalommal a Szent Margit Kórház is csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez. Intézményünk online felületein tájékoztató anyagokat állítunk össze és helyezünk ki, hogy minél többet tudjanak a nők, az emlőrák betegségről, a korai felismerés létfontosságú szerepéről, és a korai felismerés életkor és rizikófaktorok szerinti módjáról.

 

Néhány éve még az Országos Mentőszolgálat  színeiben vettem részt a kivilágított Lánchídon szervezett sétán, azóta magánemberként már többször ott voltam ezen a programon. A Szent Margit Kórház kommunikációs munkatársaként, egészségügyi dolgozóként és anyaként úgy gondolom, hogy nekünk ott helyünk ezen az eseményen. Mi kórházi dolgozók is példát tudunk mutatni az összefogás erejéről, fel tudjuk hívni a társadalom figyelmét a betegségre. Intézményünkben van egy Emlődiagnosztikai Központ, amely pont az érintett témában komplex egészségügyi szolgáltatást nyújt: mammográfiát, emlő és hónalji ultrahangot, valamint képi vezérelt (célzott) emlőbiopsziát egyaránt nagy számban végeznek a központban.

 

A mellrák elleni kampány helyszínén is megjelenünk, két röntgenasszisztens munkatársnő ad felvilágosítást az érdeklődők részére a szűrések fontosságáról, lehetőségeiről és a bejelentkezés módjáról, az esti órákban pedig munkatársaink sétálni fognak a rózsaszínre kivilágított Lánchídon.

 

 

Október hónapban kórházunk munkatársai, a kampány szimbólumát, a rózsaszín szalagot fogják viselni. Nagyon örülnek a kezdeményezésnek, és arra külön büszke vagyok, hogy férfi kollégáink is csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Még a kampány ideje alatt nyílt napot is szervezünk, amelyre bárki eljöhet. Szakemberektől lehet kérdezni a szűrésekről, a megelőzésről és magáról a betegségről is. Szeretnénk ezzel is kinyitni a lakosság

 

felé, mert szükségét látjuk annak, hogy az emberek megfelelő információt kapjanak egy adott betegségről, annak esetleges következményeiről. Magyarországon minden 8.-9. nőt érint az emlőrák az élete valamely szakaszában, és sajnos ezzel párhuzamosan a családokat, a környezetet is ideértjük. Beszélni kell a betegségről, kommunikálni kell a betegekkel.

A nyílt nap időpontja: 2018. október 27. 8-15 óra között, a részletes programot a kampány indításakor mi is kommunikálni fogjuk felületeinken.

 

 

Érintett vagyok én is, bár más egészségügyi területen. Szívbetegként születtem, és 27 éve élek pacemakerrel. Nehéz volt elfogadni a betegségemet, de szerencsés vagyok, mert a családom nagyon sokat segített ebben. 2013-ban lettem Magyarország Szív Futónagykövete, és az elmúlt közel 5 év évben a betegkommunikációra és az elfogadásra helyeztem nagyköveti munkámban a hangsúlyt. Én a sportban találtam meg azt a sikerélményt, amellyel egyenértékűnek érzem magam, egészséges nőtársaim mellett. A futás, a triatlon tényleg szenvedély számomra, de mindig tudom a határaimat, odafigyelek az orvosaim utasításaira. Az életem része a mozgás, egyrészt jól érzem magam tőle, de a szívemnek és a testemnek is jót teszek. Fontosnak tartom, hogy megmutassam, nincs olyan, hogy lehetetlen, és van élet betegséggel és utána is!”