Tevékenységünk

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 15 éve szervezi a figyelemfelkeltő rózsaszín Lánchídi sétákat azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre.
A 2016-ban megújult Összefogás célja ugyanaz maradt, mint kezdetekor, de tevékenységei kibővültek. A 23 kisebb és nagyobb partnerből álló Összefogás azon dolgozik, hogy Magyarországon minél többet tudjanak a nők az emlőrák betegségről, a korai felismerés létfontosságú szerepéről, és a korai felismerés életkor és rizikófaktorok szerinti módjáról.

Az Egészség Hídjának legfontosabb célja, hogy a társadalom felé kommunikálja a legfontosabb információkat az emlőrákról:

  • 20 éves kortól havonta, a menstruációt végét követő 5 napon belül érdemes önvizsgálatot végezni. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést.
  • 40 éves kor alatt is lehet valaki beteg, ezért minden elváltozással el kell menni ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatra
  • 40 éves kortól évente érdemes szűrővizsgálatra járni, de minimum a 45-65 éves kor közöttieket megszólító 2 évente esedékes népegészségügyi szűrésre el kell menni.
  • 65 éves kor után nem szűnik meg az emlőrák rizikója, innentől kezdve is kell vizsgálatra járni évente vagy kétévente.
  • Akinek a családjában előfordult emlő –, és/vagy petefészekrák egynél több egyenesági vérrokon esetében, annak nagy valószínűséggel magasabb a rizikója erre a betegségre. A magas rizikójú nőknek lehetőségük van genetikai teszt készíttetésére és gyakrabban kell járniuk szűrésre, amit szükség esetén egyéb képalkotó módszerekkel is ki lehet egészíteni.
  • A terhesség, a szoptatás nem zárja ki az emlőrák betegség kialakulását. Ilyenkor is kell önvizsgálatot végezni, és gyanú esetén ultrahangos vagy mammográfiás vizsgálatot, nem egyértelmű esetben pedig biopsziát kell végeztetni.
  • Felelősek vagyunk magunkért, és képviselni kell saját magunkat az egészségünk érdekében. Az egészség mindenkinek jár, ezért nem szabad olyan szakvéleményt elfogadni, ami nem ad teljességgel megnyugtató választ.
  • Minden leletet meg kell őrizni.
  • Mindenkinek joga van a másodvéleményre.

Az Összefogás felvilágosító beszélgetéseken vesz részt vagy szervez, és hiánypótló kiadványokat készít.

Az Összefogás minden év októberében megszervezi legnagyobb figyelemfelkeltő kampányát, a sétát a rózsaszínre világított Lánchídon át, hogy a médián keresztül is minél több nőhöz eljusson üzenetünk arról, hogy a korai felfedezés kulcsfontosságú a gyógyulásban.

Az Egészség Hídja Összefogás segítséget nyújt másodvélemény vagy másik kezelőorvos/intézmény keresésében és fellép a betegek megfelelő kezelésének minőségéért. Az Egészség Hídja azon is dolgozik, hogy a diagnózis és a kezelés közötti várakozási idő rövidüljön, megfelelő minőségbiztosítással megfelelő centrumokban gyógyítsák a betegeket.

Az Összefogás fontos célja az is, hogy fellépjen az áttétes betegséggel élők gyógyszerekhez való igazságos és gyors hozzáféréséért, valamint az áttétes betegeket segítse abban, hogy minél több információhoz jussanak a betegségüket illetően.

Magyarországon minden 8.-9. nőt érint az emlőrák az élete valamelyik szakaszában. Az Egészség Hídja Összefogás azért dolgozik, hogy ezek a nők minél gyorsabban meggyógyuljanak.

Hídséta visszaszámláló

Részletek
2018. 06. 11 in Hírek, Mindenkinek

Hiteles egészségügyi weboldalnak minősítették az Egeszseghid.hu weboldalt

Nagy örömmel olvastuk az értesítést, hogy az EgészségKommandó hiteles egészségügyi weboldalnak minősítette a weboldalunkat. Továbbra is azon dolgozunk majd, hogy megszolgáljuk ezt az elismerést! "Az EgészségKommandó egy nonprofit projekt, melynek…
Bővebben
2018. 06. 08 in Emlőrákról, Hírek, Mindenkinek

Mammográfia: frissített EUSOBI ajánlások a női lakosság tájékoztatására

Mammográfiás felvétel Európai Emlőradiológiai Társaság (European Society of Breast Imaging - EUSOBI) Írták: Francesco Sardanelli, ∙ Eva M. Fallenberg ∙ Paola Clauser ∙ Rubina M. Trimboli ∙  Julia Camps-Herrero ∙…
Bővebben
2018. 05. 03 in Hírek

Hallasd a hangod!

Elkészült partnerünk, az Intima.hu új fejlesztése, mellyel visszajelzést tudtok küldeni a kezelésetek során tapasztaltakról. Nézzétek meg, használjátok, hallassátok a hangotokat! (tovább…)
Bővebben
2018. 05. 03 in Egyéb, Emlőrák közben, Hírek

A nyiroködéma megelőzése érdekében: a bőr és a kar ápolása

Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy elkészült a NYIROKÖDÉMA megelőzésére, vagy kialakulása után a kezelésére íródott kiadványunk. Köszönettel tartozunk Legéndi Zsuzsannának, Földi nyirokterapeutának és gyógytornásznak a kiadvány anyagának összeállításáért. Köszönet…
Bővebben
2018. 04. 24 in Emlőrák közben, Emlőrákról, Hírek, Jövőbeni események, Mindenkinek

Mellrák betegek és érintettek rehabilitációja 2. rész

MEGHÍVÓ 2018. április 26, csütörtök, 11.00 – 14.00 Bálint ház, Nagy terem, 1061 Budapest, Révay utca 16. Program 10.30 – 11.00 Érkezések, regisztráció, kávészünet 11.00 – 11.05 Jó Marianna: Köszöntő,…
Bővebben