Tevékenységünk

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 15 éve szervezi a figyelemfelkeltő rózsaszín Lánchídi sétákat azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre.
A 2016-ban megújult Összefogás célja ugyanaz maradt, mint kezdetekor, de tevékenységei kibővültek. A 23 kisebb és nagyobb partnerből álló Összefogás azon dolgozik, hogy Magyarországon minél többet tudjanak a nők az emlőrák betegségről, a korai felismerés létfontosságú szerepéről, és a korai felismerés életkor és rizikófaktorok szerinti módjáról.

Az Egészség Hídjának legfontosabb célja, hogy a társadalom felé kommunikálja a legfontosabb információkat az emlőrákról:

  • 20 éves kortól havonta, a menstruációt végét követő 5 napon belül érdemes önvizsgálatot végezni. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést.
  • 40 éves kor alatt is lehet valaki beteg, ezért minden elváltozással el kell menni ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatra
  • 40 éves kortól évente érdemes szűrővizsgálatra járni, de minimum a 45-65 éves kor közöttieket megszólító 2 évente esedékes népegészségügyi szűrésre el kell menni.
  • 65 éves kor után nem szűnik meg az emlőrák rizikója, innentől kezdve is kell vizsgálatra járni évente vagy kétévente.
  • Akinek a családjában előfordult emlő –, és/vagy petefészekrák egynél több egyenesági vérrokon esetében, annak nagy valószínűséggel magasabb a rizikója erre a betegségre. A magas rizikójú nőknek lehetőségük van genetikai teszt készíttetésére és gyakrabban kell járniuk szűrésre, amit szükség esetén egyéb képalkotó módszerekkel is ki lehet egészíteni.
  • A terhesség, a szoptatás nem zárja ki az emlőrák betegség kialakulását. Ilyenkor is kell önvizsgálatot végezni, és gyanú esetén ultrahangos vagy mammográfiás vizsgálatot, nem egyértelmű esetben pedig biopsziát kell végeztetni.
  • Felelősek vagyunk magunkért, és képviselni kell saját magunkat az egészségünk érdekében. Az egészség mindenkinek jár, ezért nem szabad olyan szakvéleményt elfogadni, ami nem ad teljességgel megnyugtató választ.
  • Minden leletet meg kell őrizni.
  • Mindenkinek joga van a másodvéleményre.

Az Összefogás felvilágosító beszélgetéseken vesz részt vagy szervez, és hiánypótló kiadványokat készít.

Az Összefogás minden év októberében megszervezi legnagyobb figyelemfelkeltő kampányát, a sétát a rózsaszínre világított Lánchídon át, hogy a médián keresztül is minél több nőhöz eljusson üzenetünk arról, hogy a korai felfedezés kulcsfontosságú a gyógyulásban.

Az Egészség Hídja Összefogás segítséget nyújt másodvélemény vagy másik kezelőorvos/intézmény keresésében és fellép a betegek megfelelő kezelésének minőségéért. Az Egészség Hídja azon is dolgozik, hogy a diagnózis és a kezelés közötti várakozási idő rövidüljön, megfelelő minőségbiztosítással megfelelő centrumokban gyógyítsák a betegeket.

Az Összefogás fontos célja az is, hogy fellépjen az áttétes betegséggel élők gyógyszerekhez való igazságos és gyors hozzáféréséért, valamint az áttétes betegeket segítse abban, hogy minél több információhoz jussanak a betegségüket illetően.

Magyarországon minden 8.-9. nőt érint az emlőrák az élete valamelyik szakaszában. Az Egészség Hídja Összefogás azért dolgozik, hogy ezek a nők minél gyorsabban meggyógyuljanak.

Hídséta visszaszámláló

Részletek
2017. 12. 30 in Emlőrákról, Hírek, Mindenkinek

Számít az az egy nő. Minden nő számít.

Mi is a mellrák szűrés? Elveszhet az adatunk valahol a rendszerben? Mi az, hogy tiltólista? Tudnivalók arra az esetre, ha szűrési meghívót kapunk, és arra is, ha nem.

Read More
2017. 12. 20 in Áttétes emlőrák, Emlőrák közben, Hírek

Így minden elviselhetőbb: a HER2+ emlőrákos betegek gyógyszeres kezelése szubkután injekcióval

A HER 2 pozitív előrehaladott emlőrákos betegek kezelését tudja megkönnyíteni a szubkután kezelési forma, amely a kezelést ellátó intézmény számára is időt tud megspórolni. Legnagyobb jelentősége azonban abban rejlik, hogy…

Read More
2017. 12. 15 in Áttétes emlőrák, Hírek

Akiknek van egy mondatuk a hétköznapokra…

Pályázati lehetőséget osztunk meg előrehaladott emlőrákban szenvedő betegek részére, akik szívesen megosztanák sorstársaikkal erőt adó gondolataikat. A kiírók olyan betegek jelentkezését várják, akik vállalják, hogy pozitív üzenetükkel és történetükkel erőt…

Read More
2017. 11. 28 in Hírek

Black Friday után GIVING TUESDAY

Amerikai hagyományként érkezett hozzánk a Black Friday jelensége, amikor a bevásárlóközpontokban leárazásokkal próbálnak minket vásárlásra motiválni. Újabban érkezik ennek változata, a GIVING TUESDAY, vagyis az ADAKOZÓ KEDD, amikor a leárazásokkal…

Read More
2017. 11. 28 in Emlőrákról, Hírek, Mindenkinek

Kell-e lelki segítség, kell-e egy kis drug holiday?

A Dr. Maráz Róberttel készített interjúnk második felében beszélgettünk a San Antonioi emlőrák szimpóziumról, az onkoplasztikáról, a szűrési korhatárról, a neoadjuváns kezelések előnyeiről, magas kockázatú nőkről, a drug-holiday-ről, a műtéti…

Read More