Tevékenységünk

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 15 éve szervezi a figyelemfelkeltő rózsaszín Lánchídi sétákat azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre.
A 2016-ban megújult Összefogás célja ugyanaz maradt, mint kezdetekor, de tevékenységei kibővültek. A 23 kisebb és nagyobb partnerből álló Összefogás azon dolgozik, hogy Magyarországon minél többet tudjanak a nők az emlőrák betegségről, a korai felismerés létfontosságú szerepéről, és a korai felismerés életkor és rizikófaktorok szerinti módjáról.

Az Egészség Hídjának legfontosabb célja, hogy a társadalom felé kommunikálja a legfontosabb információkat az emlőrákról:

  • 20 éves kortól havonta, a menstruációt végét követő 5 napon belül érdemes önvizsgálatot végezni. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést.
  • 40 éves kor alatt is lehet valaki beteg, ezért minden elváltozással el kell menni ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatra
  • 40 éves kortól évente érdemes szűrővizsgálatra járni, de minimum a 45-65 éves kor közöttieket megszólító 2 évente esedékes népegészségügyi szűrésre el kell menni.
  • 65 éves kor után nem szűnik meg az emlőrák rizikója, innentől kezdve is kell vizsgálatra járni évente vagy kétévente.
  • Akinek a családjában előfordult emlő –, és/vagy petefészekrák egynél több egyenesági vérrokon esetében, annak nagy valószínűséggel magasabb a rizikója erre a betegségre. A magas rizikójú nőknek lehetőségük van genetikai teszt készíttetésére és gyakrabban kell járniuk szűrésre, amit szükség esetén egyéb képalkotó módszerekkel is ki lehet egészíteni.
  • A terhesség, a szoptatás nem zárja ki az emlőrák betegség kialakulását. Ilyenkor is kell önvizsgálatot végezni, és gyanú esetén ultrahangos vagy mammográfiás vizsgálatot, nem egyértelmű esetben pedig biopsziát kell végeztetni.
  • Felelősek vagyunk magunkért, és képviselni kell saját magunkat az egészségünk érdekében. Az egészség mindenkinek jár, ezért nem szabad olyan szakvéleményt elfogadni, ami nem ad teljességgel megnyugtató választ.
  • Minden leletet meg kell őrizni.
  • Mindenkinek joga van a másodvéleményre.

Az Összefogás felvilágosító beszélgetéseken vesz részt vagy szervez, és hiánypótló kiadványokat készít.

Az Összefogás minden év októberében megszervezi legnagyobb figyelemfelkeltő kampányát, a sétát a rózsaszínre világított Lánchídon át, hogy a médián keresztül is minél több nőhöz eljusson üzenetünk arról, hogy a korai felfedezés kulcsfontosságú a gyógyulásban.

Az Egészség Hídja Összefogás segítséget nyújt másodvélemény vagy másik kezelőorvos/intézmény keresésében és fellép a betegek megfelelő kezelésének minőségéért. Az Egészség Hídja azon is dolgozik, hogy a diagnózis és a kezelés közötti várakozási idő rövidüljön, megfelelő minőségbiztosítással megfelelő centrumokban gyógyítsák a betegeket.

Az Összefogás fontos célja az is, hogy fellépjen az áttétes betegséggel élők gyógyszerekhez való igazságos és gyors hozzáféréséért, valamint az áttétes betegeket segítse abban, hogy minél több információhoz jussanak a betegségüket illetően.

Magyarországon minden 8.-9. nőt érint az emlőrák az élete valamelyik szakaszában. Az Egészség Hídja Összefogás azért dolgozik, hogy ezek a nők minél gyorsabban meggyógyuljanak.

Hídséta visszaszámláló

Részletek
2019. 01. 04 in Egyéb, Emlőrák közben, Hírek

Női Liga közleménye a 335/2009. (XII.29.) Kormányrendelet kapcsán, az SZJA kedvezmény vonatkozásában

A Magyar Közlöny 2018. évi 209. számában megjelent,   287/2018. (XII. 21.) számú Kormányrendelet 7. alcím és a 11. melléklet tekintetében a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 80. §…
Bővebben
2018. 12. 24 in Egyéb, Emlőrákról, Hírek

NŐI LIGA: személyi jövedelem adó kedvezmény 2019. januártól mellrák, méhnyakrák, petefészekrák és endometriózis esetén

Egy igazán jó hírrel örvendeztethetünk meg benneteket, ugyanis a Női Ligával közös együttműködésünk egyik komoly sikeréről számolhatunk be most nektek – ha úgy vesszük, ez a mi karácsonyi ajándékunk 2019-ben!…
Bővebben
2018. 12. 06 in Emlőrákról, Hírek, Mindenkinek

Segítő szakember, anyuka és mellrák túlélő: Bánfi Ildi az Egészség Hídja egyik nagykövete

Kétszer is megküzdött a mellrákkal. Élelmiszermérnök volt és mentálhigiénés szakember lett. Egy 19 éves nagylány anyukája. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen egyik nagykövete. Bánfi Ildikó a Debreceni Holnapom…
Bővebben
2018. 11. 20 in Egyéb, Emlőrák közben, Emlőrákról, Hírek, Mindenkinek

Tamara Hussong Milagre: elsőkézből a genetikailag öröklött emlőrák kockázatáról

Tamarával konferenciákon találkoztunk már több alkalommal, és a felszólalásaiban olyan erőteljesen akarta, hogy megértsük a jelentőségét annak, amit képvisel, hogy megkértük: mondja el itt is, miért küzd évek óta. Mert…
Bővebben
2018. 09. 24 in Egyéb, Hírek, Mindenkinek

Szűrő-szombat és októberi mellrák ellenes kampány a Szent Margit Kórházban

Általában más civil szervezetek és aktivisták szoktak lenni a partnereink. Az idén az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Szent Margit Kórház is együtt kampányol velünk. Röntgen-asszisztenseik ott lesznek a…
Bővebben