Tevékenységünk

Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen 15 éve szervezi a figyelemfelkeltő rózsaszín Lánchídi sétákat azzal a céllal, hogy felhívja a társadalom figyelmét a betegségre.
A 2016-ban megújult Összefogás célja ugyanaz maradt, mint kezdetekor, de tevékenységei kibővültek. A 23 kisebb és nagyobb partnerből álló Összefogás azon dolgozik, hogy Magyarországon minél többet tudjanak a nők az emlőrák betegségről, a korai felismerés létfontosságú szerepéről, és a korai felismerés életkor és rizikófaktorok szerinti módjáról.

Az Egészség Hídjának legfontosabb célja, hogy a társadalom felé kommunikálja a legfontosabb információkat az emlőrákról:

  • 20 éves kortól havonta, a menstruációt végét követő 5 napon belül érdemes önvizsgálatot végezni. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést.
  • 40 éves kor alatt is lehet valaki beteg, ezért minden elváltozással el kell menni ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatra
  • 40 éves kortól évente érdemes szűrővizsgálatra járni, de minimum a 45-65 éves kor közöttieket megszólító 2 évente esedékes népegészségügyi szűrésre el kell menni.
  • 65 éves kor után nem szűnik meg az emlőrák rizikója, innentől kezdve is kell vizsgálatra járni évente vagy kétévente.
  • Akinek a családjában előfordult emlő –, és/vagy petefészekrák egynél több egyenesági vérrokon esetében, annak nagy valószínűséggel magasabb a rizikója erre a betegségre. A magas rizikójú nőknek lehetőségük van genetikai teszt készíttetésére és gyakrabban kell járniuk szűrésre, amit szükség esetén egyéb képalkotó módszerekkel is ki lehet egészíteni.
  • A terhesség, a szoptatás nem zárja ki az emlőrák betegség kialakulását. Ilyenkor is kell önvizsgálatot végezni, és gyanú esetén ultrahangos vagy mammográfiás vizsgálatot, nem egyértelmű esetben pedig biopsziát kell végeztetni.
  • Felelősek vagyunk magunkért, és képviselni kell saját magunkat az egészségünk érdekében. Az egészség mindenkinek jár, ezért nem szabad olyan szakvéleményt elfogadni, ami nem ad teljességgel megnyugtató választ.
  • Minden leletet meg kell őrizni.
  • Mindenkinek joga van a másodvéleményre.

Az Összefogás felvilágosító beszélgetéseken vesz részt vagy szervez, és hiánypótló kiadványokat készít.

Az Összefogás minden év októberében megszervezi legnagyobb figyelemfelkeltő kampányát, a sétát a rózsaszínre világított Lánchídon át, hogy a médián keresztül is minél több nőhöz eljusson üzenetünk arról, hogy a korai felfedezés kulcsfontosságú a gyógyulásban.

Az Egészség Hídja Összefogás segítséget nyújt másodvélemény vagy másik kezelőorvos/intézmény keresésében és fellép a betegek megfelelő kezelésének minőségéért. Az Egészség Hídja azon is dolgozik, hogy a diagnózis és a kezelés közötti várakozási idő rövidüljön, megfelelő minőségbiztosítással megfelelő centrumokban gyógyítsák a betegeket.

Az Összefogás fontos célja az is, hogy fellépjen az áttétes betegséggel élők gyógyszerekhez való igazságos és gyors hozzáféréséért, valamint az áttétes betegeket segítse abban, hogy minél több információhoz jussanak a betegségüket illetően.

Magyarországon minden 8.-9. nőt érint az emlőrák az élete valamelyik szakaszában. Az Egészség Hídja Összefogás azért dolgozik, hogy ezek a nők minél gyorsabban meggyógyuljanak.

Hídséta visszaszámláló

Részletek
2018. 09. 24 in Egyéb, Hírek, Mindenkinek

Szűrő-szombat és októberi mellrák ellenes kampány a Szent Margit Kórházban

Általában más civil szervezetek és aktivisták szoktak lenni a partnereink. Az idén az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Szent Margit Kórház is együtt kampányol velünk. Röntgen-asszisztenseik ott lesznek a…
Bővebben
2018. 09. 24 in Hírek, Sajtómegjelenések

Sajtóközlemény: Hídséta és fél napos felvilágosító program 2018 szeptember 30

Sajtóközlemény Ismét rózsaszín Lánchídi séta: MINDEN NŐ SZÁMÍT! “A Szent Hétköznap az, amikor a dolgok csodátlanul jönnek és távoznak egymás után, mindegyik olyan egyszerű és józan, mint egy korty víz.…
Bővebben
2018. 09. 16 in Egyéb, Hírek

“Nagy álmunk lett, hogy minél több olyan programban vegyünk részt, amely tesz a nőkért.”

A „Minden Nő Számít!” elnevezésű Egészség Hídja rendezvényen a konferencia résztvevői a hasznos információk mellett a Rossmann Magyarország jóvoltából kisebb ajándékot is kapnak. Miért csatlakozott a Rossmann az Egészség Hídja…
Bővebben
2018. 09. 13 in Egyéb, Hírek, Mindenkinek, Sajtómegjelenések

Ralph Lauren: A mellrák nem csak a nők problémája. Mindannyiunkat érint.

A híres Ralph Lauren divatcég 2018 októberében az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesületet támogatja. Miért fontos nekik a mellrák témája? Hogyan tudja egy divatmárka támogatni egy civil szervezet…
Bővebben
2018. 09. 03 in Egyéb, Hírek, Jövőbeni események, Mindenkinek

2018. szeptember 30.-i Hídséta programja

15.00 – 19.30:     Általános egészségállapot felmérő szűrések (bőrgyógyászat, szemészet, vércukor, koleszterin, vérnyomás; általános állapotfelméréssel kapcsolatos tanácsadás). Helyszín: Generali a Biztonságért Alapítvány Szűrőbusza, Magyar Tudományos Akadémia (MTA) előtti parkoló, Széchenyi tér…
Bővebben