Közösen kampányol az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! – Movember Magyarország

Összefog a két nem – lesz belőle egy „IGEN”.

Mondjunk igent az egészségre és a rendszeres szűrővizsgálatokra! Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! idén közös akcióval hívják fel a figyelmet két vezető rákos megbetegedés – a mellrák és a prosztratarák – szűrővizsgálatainak fontosságára és az egészséges életvitelre. Az esemény a nemzetközi mellrákellenes hónap első napján, október 1-jén (vasárnap) délután kerül megrendezésre Budapesten, az V. kerületi Széchenyi téren, a Magyar Tudományos Akadémián és a Lánchídon. Az eseményen helyet kapnak információs és ismeretterjesztő beszélgetések, szakmai előadások, kora este pedig a hagyományos lánchíd-i sétára várunk mindenkit.

Az emlő és a prosztata daganatos megbetegedések kiemelkedő helyet foglalnak el a súlyos betegségek között. Milyen lehetőségek vannak a betegségek kockázatának csökkentésére, a megbetegedésekből való gyógyulásra? Hogyan lehet egészségtudatosan élni? Ezekről és hasonló, az egészségünket meghatározó tudnivalókról beszélgetnek a résztvevőkkel a magyar rákdiagnosztika és rákgyógyítás kiemelkedő szakemberei az október 1-én megrendezésre kerülő „Mire várunk még mindig?” elnevezésű, nagyközönségnek szóló programon, az MTA-n.

A tavalyi kampány során megfogalmazott kérdéseink még mindig aktuálisak: elvárásokat fogalmaztunk meg saját magunk, az orvosaink és a döntéshozók irányában. Hiszen nem játék az életünk” – mondja Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője. – “A mellrákot teljességében megelőzni sajnos nem lehet. Mivel élete során minden 8.-9. magyar nő találkozik ezzel a betegséggel, nagyon fontos a mammográfiás szűrővizsgálat nyújtotta minél korábbi diagnosztizálhatóság, az egészségtudatosság, és hogy tudjuk, hogy melyek az ezt segítő hiteles információk. Ebben az évben először fognak össze a nők a férfiakkal, és a társadalom figyelmének felkeltése érdekében közösen világítják ki a budapesti Lánchidat.

Régi nagy vágyunk volt, hogy a társterületen tevékenykedő Egészség Hídja Összefogással közösen, egy zászló alatt küzdjünk a két rendkívül komoly betegség ügyében” – nyilatkozza Honti Dániel, a MentsManust! alapítója. – “Minden év novemberében csatlakozunk a Movember nemzetközi mozgalmához, amely a prosztatarák veszélyeire hívja fel a figyelmet. A férfiak körében a figyelemfelkeltést nem csak egy betegségre kell koncentrálnunk, a probléma összetettebb annál. A férfiaknál az orvoshoz járás tabuját le kell döntenünk és fel kell hívjuk a figyelmüket arra, hogy az öngondoskodás, az egészségtudatos életmód megmentheti az életét és szerettei jövőjét. Úgy érezzük, az Egészség Hídjával való összefogás a társadalom nagyobb részének figyelmét tudja ráirányítani arra, hogy ezekről beszélni kell, és szükség esetén segítséget kell kérni.

A rendezvényen meghatározó szakemberek beszélnek a mellrákszűréssel kapcsolatos hiteles információkról és kamu vizsgálatokról, valamint a betegséggel élő nők új gyógyítási módjairól és az étrendkiegészítők hatékonyságáról. A prosztataszűréssel és a férfi egészséggel kapcsolatos tudnivalók is fontos szerepet kapnak. Végezetül újságírók vitatják meg a média felelősségét a fenti témákkal kapcsolatban. A beszélgetéseket követi a hagyományos figyelemfelkeltő séta a Lánchídon, mely az összefogás jegyében most először rózsaszín és kék fényben fog pompázni.

2017. OKTÓBER 1. – PROGRAM

(ingyenes program, de előzetes regisztrációhoz kötött!)

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

16.00 – 17.00: Díszterem

Emlőszűrés – referencia előadások

 1. Megnyitó
  Prof. Dr. Bodoky György, Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Onkológiai Osztály
 2. Az emlőszűrés és a komplex emlődiagnosztika: radiológiai szakmai ajánlások
  Dr. Forrai Gábor, Duna Medical Center
 3. A gyógynövényekkel és étrendkiegészítőkkel kapcsolatos tévhitek
  Dr. Tóth Barbara, Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet

17:00 – 18:00 Díszterem

Betegfórum

 1. A neodajuváns kezelések lehetőségei, módjai, feltételei
  Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika
 2. Az áttétes rák gyógyszerekhez való hozzáférés módja, adminisztrációja, feltételei és a lehetőségek, amiket a gyógyszerek nyújtanak
  Dr. Hornyák Lajos, Cholnoky Ferenc Kórház, Klinikai Onkológiai Osztály
 3. Betegjogi képviselet és betegtájékoztatás
  Tari Gergely, Szegedi Tudományegyetem Magatartástudományi Intézet
 4. A kemoterápia hatásai, a mellékhatások kezelése és megelőzése
  Dr. Kleiner Dénes Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ és Dr. Égető Eszter Semmelweis Egyetem

16:00 – 17:00 Felolvasó terem

Férfi fórum: a prosztatarák és a hererák betegségekről

A betegségek gyakorisága, ráutaló jelek, hajlamosító faktorok, ajánlott életkor a szűrővizsgálat megkezdéséhez. Életmód tényezők a prosztatarák fényében. Hiteles források az egészséggel kapcsolatos tájékozódáshoz. Kerekasztal beszélgetés.
Beszélgetőpartnerek: Prof. Dr. Nyirády Péter, Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika; Dr. Varga Imre, Benyovszky Orvosi Központ; Dr. Darnói Tibor, Yotengrit Alapítvány Moderátor: Kovács Péter

17:00-18:00 Felolvasó terem

A média szerepe és felelőssége az egészséggel kapcsolatos kommunikációban. Kerekasztal beszélgetés.

Beszélgetőpartnerek: Hanula Zsolt Index; Kun J. Viktória 168Óra; Szabó Emese Magyar Nemzet; Dr. Bodolai László jogász
Moderátor: Bus István, Playboy

18:30-19:15 Hídséta a kivilágított Lánchídon keresztül (fényfestés: rózsaszín és kék), fesztivál

Amennyiben szeretne részt venni október 1-én az MTA-n tartandó konferencián és szakmai beszélgetésen az Egészség hídja összefogás a mellrák ellen és a MentsManust! szervezésében, kérjük regisztráljon az alábbi linkre kattintva. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Köszönjük!

Regisztráció a “Mire várunk még mindig?” konferenciára és szakmai beszélgetésre

További információkért kattintson az alábbi web- és Facebook oldalakra, vagy keressen az alábbi elérhetőségeken: kozpont@egeszseghid.hu, movemberhungary@gmail.com

A szervezők minden érdeklődőt várnak, hogy összefogjon a két nem, és legyen belőle egy „igen”!