Közösen kampányol az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! – Movember Magyarország

Összefog a két nem – lesz belőle egy „IGEN”.

Mondjunk igent az egészségre és a rendszeres szűrővizsgálatokra! Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a MentsManust! idén közös akcióval hívják fel a figyelmet két vezető rákos megbetegedés – a mellrák és a prosztratarák – szűrővizsgálatainak fontosságára és az egészséges életvitelre. Az esemény a nemzetközi mellrákellenes hónap első napján, október 1-jén (vasárnap) délután kerül megrendezésre Budapesten, az V. kerületi Széchenyi téren, a Magyar Tudományos Akadémián és a Lánchídon. Az eseményen helyet kapnak információs és ismeretterjesztő beszélgetések, szakmai előadások, kora este pedig a hagyományos lánchíd-i sétára várunk mindenkit.

Az emlő és a prosztata daganatos megbetegedések kiemelkedő helyet foglalnak el a súlyos betegségek között. Milyen lehetőségek vannak a betegségek kockázatának csökkentésére, a megbetegedésekből való gyógyulásra? Hogyan lehet egészségtudatosan élni? Ezekről és hasonló, az egészségünket meghatározó tudnivalókról beszélgetnek a résztvevőkkel a magyar rákdiagnosztika és rákgyógyítás kiemelkedő szakemberei az október 1-én megrendezésre kerülő „Mire várunk még mindig?” elnevezésű, nagyközönségnek szóló programon, az MTA-n.

A tavalyi kampány során megfogalmazott kérdéseink még mindig aktuálisak: elvárásokat fogalmaztunk meg saját magunk, az orvosaink és a döntéshozók irányában. Hiszen nem játék az életünk” – mondja Jó Marianna, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője. – “A mellrákot teljességében megelőzni sajnos nem lehet. Mivel élete során minden 8.-9. magyar nő találkozik ezzel a betegséggel, nagyon fontos a mammográfiás szűrővizsgálat nyújtotta minél korábbi diagnosztizálhatóság, az egészségtudatosság, és hogy tudjuk, hogy melyek az ezt segítő hiteles információk. Ebben az évben először fognak össze a nők a férfiakkal, és a társadalom figyelmének felkeltése érdekében közösen világítják ki a budapesti Lánchidat.

Régi nagy vágyunk volt, hogy a társterületen tevékenykedő Egészség Hídja Összefogással közösen, egy zászló alatt küzdjünk a két rendkívül komoly betegség ügyében” – nyilatkozza Honti Dániel, a MentsManust! alapítója. – “Minden év novemberében csatlakozunk a Movember nemzetközi mozgalmához, amely a prosztatarák veszélyeire hívja fel a figyelmet. A férfiak körében a figyelemfelkeltést nem csak egy betegségre kell koncentrálnunk, a probléma összetettebb annál. A férfiaknál az orvoshoz járás tabuját le kell döntenünk és fel kell hívjuk a figyelmüket arra, hogy az öngondoskodás, az egészségtudatos életmód megmentheti az életét és szerettei jövőjét. Úgy érezzük, az Egészség Hídjával való összefogás a társadalom nagyobb részének figyelmét tudja ráirányítani arra, hogy ezekről beszélni kell, és szükség esetén segítséget kell kérni.

A rendezvényen meghatározó szakemberek beszélnek a mellrákszűréssel kapcsolatos hiteles információkról és kamu vizsgálatokról, valamint a betegséggel élő nők új gyógyítási módjairól és az étrendkiegészítők hatékonyságáról. A prosztataszűréssel és a férfi egészséggel kapcsolatos tudnivalók is fontos szerepet kapnak. Végezetül újságírók vitatják meg a média felelősségét a fenti témákkal kapcsolatban. A beszélgetéseket követi a hagyományos figyelemfelkeltő séta a Lánchídon, mely az összefogás jegyében most először rózsaszín és kék fényben fog pompázni.

2017. OKTÓBER 1. – PROGRAM

(ingyenes program, de előzetes regisztrációhoz kötött!)

Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

16.00 – 17.00: Díszterem

Emlőszűrés – referencia előadások

 1. Megnyitó
  Prof. Dr. Bodoky György, Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Onkológiai Osztály
 2. Az emlőszűrés és a komplex emlődiagnosztika: radiológiai szakmai ajánlások
  Dr. Forrai Gábor, Duna Medical Center
 3. A gyógynövényekkel és étrendkiegészítőkkel kapcsolatos tévhitek
  Dr. Tóth Barbara, Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet

17:00 – 18:00 Díszterem

Betegfórum

 1. A neodajuváns kezelések lehetőségei, módjai, feltételei
  Prof. Dr. Kahán Zsuzsanna, Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika
 2. Az áttétes rák gyógyszerekhez való hozzáférés módja, adminisztrációja, feltételei és a lehetőségek, amiket a gyógyszerek nyújtanak
  Dr. Hornyák Lajos, Cholnoky Ferenc Kórház, Klinikai Onkológiai Osztály
 3. Betegjogi képviselet és betegtájékoztatás
  Tari Gergely, Szegedi Tudományegyetem Magatartástudományi Intézet
 4. A kemoterápia hatásai, a mellékhatások kezelése és megelőzése
  Dr. Kleiner Dénes Semmelweis Egyetem Onkológiai Központ és Dr. Égető Eszter Semmelweis Egyetem

16:00 – 17:00 Felolvasó terem

Férfi fórum: a prosztatarák és a hererák betegségekről

A betegségek gyakorisága, ráutaló jelek, hajlamosító faktorok, ajánlott életkor a szűrővizsgálat megkezdéséhez. Életmód tényezők a prosztatarák fényében. Hiteles források az egészséggel kapcsolatos tájékozódáshoz. Kerekasztal beszélgetés.
Beszélgetőpartnerek: Prof. Dr. Nyirády Péter, Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika; Dr. Varga Imre, Benyovszky Orvosi Központ; Dr. Darnói Tibor, Yotengrit Alapítvány Moderátor: Kovács Péter

17:00-18:00 Felolvasó terem

A média szerepe és felelőssége az egészséggel kapcsolatos kommunikációban. Kerekasztal beszélgetés.

Beszélgetőpartnerek: Hanula Zsolt Index; Kun J. Viktória 168Óra; Szabó Emese Magyar Nemzet; Dr. Bodolai László jogász
Moderátor: Bus István, Playboy

18:30-19:15 Hídséta a kivilágított Lánchídon keresztül (fényfestés: rózsaszín és kék), fesztivál

Amennyiben szeretne részt venni október 1-én az MTA-n tartandó konferencián és szakmai beszélgetésen az Egészség hídja összefogás a mellrák ellen és a MentsManust! szervezésében, kérjük regisztráljon az alábbi linkre kattintva. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Köszönjük!

Regisztráció a “Mire várunk még mindig?” konferenciára és szakmai beszélgetésre

További információkért kattintson az alábbi web- és Facebook oldalakra, vagy keressen az alábbi elérhetőségeken: kozpont@egeszseghid.hu, movemberhungary@gmail.com

A szervezők minden érdeklődőt várnak, hogy összefogjon a két nem, és legyen belőle egy „igen”!

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

“Mellrák betegek és érintettek rehabilitációja” előadás sorozat I.

Február negyedike a rákellenes világnap. 18 évvel ezelőtt ezen a napon írták alá a Párizsi Chartát, amely nemzetközi összefogásra szólít fel a rák ellen. A Charta első bekezdése „hitet tesz az emberséges kezelés és a minőségi rák-ellátás mellett, egyenlő partnerként kezelve a rákos betegségben szenvedő betegeket”. A világnap azt hivatott jelölni, hogy ugyan a legtöbb rákbetegség nem megelőzhető, de egyénileg és közösen tudunk tenni azért, hogy minél kevesebben haljanak meg rákban.

A világnap arra is emlékeztet minket, hogy a felvilágosult és informált beteg könnyebben részt tud venni a rá vonatkozó döntésekben és sikeresebb a gyógyulása. Talán ez utóbbi mondat a legfontosabb üzenete a világnapnak. Ezen alkalomból az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen rendezvény sorozatot indít a ”Mellrák betegek és érintettek rehabilitációja” címmel, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

A rendezvény nyitott, regisztrálni a kapcsolódó Facebook eseménynél Rehabilitációs előadás facebook esemény vagy a helyszínen érkezéskor is lehet.

A helyszín: Benczúr Hotel, 1068 Budapest, Benczúr utca 35., Benczúr I. terem

Dátum: 2018. február 8 csütörtök, 11.00 – 14.40 óra

Program:

11.00 – 11.05 Köszöntő

11.05 – 11.35 Dr. Riskó Ágnes: Az emlőrákkal küzdők pszichoszociális rehabilitációja

11.35 – 12.00 Dr. Szász Marcell: Daganatos betegek rehabilitációja a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának gyakorlatában

12.00 – 12.30 Bodnár Ágnes: Az emlőrák betegek és gyógyultak jogosultságai

12.30 – 13.00 Bánfi Ildikó: Komplex rehabilitációs program Debrecenben

13.00 – 13.40 Legéndi Zsuzsa: a nyiroködémáról, a bandázsolásról és az emlőműtöttek gyógytornájáról

13.40 – 14.10 Németh-Tavasz Brigitta: Pink Ribbon Program

14.10 – 14.40 Szendvics ebéd, beszélgetés