2021-től változik a mellrák és az egyéb súlyos betegségek esetén igénybevehető SZJA-kedvezmény számításának módja

2021.01.01-től megváltozik  a mellrák és az egyéb súlyos betegségek* esetén igénybevehető SZJA-kedvezmény számításának módja, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény változása szerint.

Idáig az év első napján érvényes minimálbér 5 %-a volt az igénybevehető jövedelemadó kedvezmény, ez 2020-ban 8.050,- Ft/hó, (96.660,- Ft/év)  volt.
Az SZJA törvény értelmében maximum ezzel az összeggel lehetett csökkenteni az érintettek jövedelemadóját.
2021-től a kedvezmény nem a jövedelemadót csökkenti, hanem az adóalapból számítandó ki a csökkentés. Az adóalap csökkentés maximális mértéke a minimálbér egyharmada lehet.

Ha a minimálbér pl. 161.000,- Ft/hó, (2020-ban ennyi), akkor az adóalap ennek egyharmadával, azaz 53.100 Ft/hó összeggel csökkenthető, és a csökkentett adóalap után kell megfizetni (levonni) az egységesen, mindenkire vonatkozó 15 %-os SZJA-t.
A 2021-től érvényes minimálbér összege még nem ismert, tehát jelenleg még nem meghatározható, hogy az új fajta számítási mód szerint pontosan milyen mértékű jövedelemadó kedvezményt vehetnek igénybe az érintettek. A számítás változása nagyságrendileg hasonló mértékű kedvezményt fog eredményezni, mint idáig.

Jó tudni:

  • A súlyos betegség miatti jövedelemadó kedvezmény, nem egy „pluszban kapott juttatás”, hanem ennyivel kevesebbet adózik az érintett.
  • Értelemszerűen csak az tudja igénybevenni, akinek volt, van személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége.  (Nem csak munkabérből, hanem bármilyen SZJA-fizetéssel járó jövedelemből).
  • A betegség miatt kapható adókedvezmény igénybevételéhez orvosi igazolásra van szükség. Az orvosi igazolást kiállíthatja a kezelőorvos, vagy végleges állapot esetén a háziorvos is, ha ehhez a megfelelő dokumentáció rendelkezésre áll nála a kezelőorvostól.
  • Az orvosi igazolás a beteg tulajdona, azt nem kell sehová továbbítani, beküldeni, (munkahelynek sem), csak meg kell őrizni egy esetleges későbbi adóellenőrzés esetére.
  • Az igazolás birtokában a beteg a munkahely vagy egyéb kifizetőhely felé külön nyilatkozatot kell hogy kitöltsön, amin már nem szerepel a személyes adatnak minősülő betegség BNO-kód.
  • Amennyiben valaki nem a havi bér vagy egyéb havi jövedelem számfejtésekor szeretné a kedvezményt igénybevenni, akkor nem szükséges ez a nyilatkozat.  Ez esetben csak a minden év márciusában, a NAV-tól kapott adóbevallás tervezetben kell ellenőrizni a kedvezményt, és ha a tervezetben nem szerepel, akkor ezzel módosítani kell.
  • Mivel az orvosi igazolást kiállító intézmények az előírások szerint a NAV felé minden év januárjában jelentik az előző évben kiállított igazolásokat, így a kedvezménynek szerepelnie kell majd az SZJA bevallás tervezetben.  Az utólagos visszatérítés módja változatlan, az adóbevallás jóváhagyásakor és beküldésekor kérhető.

 

Orvosi igazolas MINTA_49_2009 (XII.29) EUM rendelethez

Szemelyi_kedvezmeny_nyilatkozat_2020

Előző bejegyzésünk az SZJA-kedvezményről: Útmutató az szja visszaigényléshez

Forrás: 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról

335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről

*A súlyos női betegségek (mellrák, petefészekrák, méhnyakrák, endometriózis) után igénybevehető SZJA-kedvezmény a Női Liga Szövetség (Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, Mellrákinfó Egyesület, Mályvavirág Alapítvány, Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány, Babagenetika Egyesület) közös érdekérvényesítő tevékenységének köszönhetően 2019.01.01-től jár az érintetteknek. Az SZJA törvény értelmében, az adóévet megelőző öt évre visszamenőlegesen is igénybevehető, az előző évi SZJA-bevallások önrevíziójával.
NAV információs vonal: 1819-es telefonszámon érhető el. Egyedi, személyes ügyekben kizárólag csak a telefonos azonosító birtokában kapható telefonon át felvilágosítás, az ÜCC (telefonos ügyféltájékoztató és ügyintéző) rendszerben, aminek használatához a „TEL” nevű adatlapon lehet regisztrálni.