Emlőrák közben

Kinek lesz nyiroködémás a karja emlődaganat sebészi- vagy sugárkezelése után?

Ezt sajnos nem lehetséges előre megmondani. Rizikófaktor lehet érgyulladás, túlsúly, nagyobb hegesedés, dohányzás, fertőzések, esetleges áttét, de megfigyeltek összefüggést domináns karral kapcsolatban is, azaz ha jobbkezeseknél a jobb, balkezeseknél bal mellen-hónaljban történt a beavatkozás. Viszont nem vagyunk egyformák, néhányunknál szerencsés anatómiai eltérések kedvezőbb nyirokelfolyást tesznek lehetővé a váll hátsó része irányában. Ma már a „sentinel” őrszem módszer általános szempont a műtét során, ez azt jelenti, hogy a daganat közelében elsődleges szűrőként funkcionáló nyirokcsomót keresik meg, ha ebben nem találnak daganatsejteket, akkor nem távolítják el a teljes nyirokcsomó-láncot. Mivel nyiroködémára specializálódott szakemberek szerint mindenkit veszélyeztetett, tünetnélküli nyiroködémásnak kell tekinteni, akiből akár csak ezt az 1 nyirokcsomót eltávolították, ezért célszerű észben tartani néhány ajánlást, melyek nagyjából 2 csoportra oszthatók:

 1. Semmivel se korlátozzuk a nyirok elfolyását, pl. bevágó, túl szoros melltartópánttal!
 2. Lehetőleg ne történjen a műtött oldali karon vagy közeli testrészen olyasmi, ami fokozza a
  nyiroktermelődést (bőrgyulladás, de ilyen például a gennyes fogbetegség is).
 • A mindennapi életben, munkában és otthon kerülni kell a sérüléseket, túlerőltetést, túlzott
  hideggel- vagy hőhatással járó tevékenységeket.
 • Ne cipelj nehéz bevásárlótáskát, bőröndöt az érintett oldalon!
 • Legyél óvatos a konyhai vágóeszközökkel, ha kézzel varrsz vagy hímzel, mindig
  használj gyűszűt!
 • Csak védőkesztyűvel nyúlj forró edényhez-sütőbe! Légy óvatos, amikor vasalsz!
 • Öltözködés: a melltartó pántjai sehol se vágjanak-szorítsanak, mert pont azt a részt nyomhatják a hátadon, válladon, mellkasodon, amerre a nyirok a hónaljat megkerülve el tud folyni.
 • Ha mellprotézist használsz, az a lehető legkönnyebb súlyú legyen. Ne hordj szoros, szűk
  ujjú ruhát, blúzt, ugyanez vonatkozik a szoknyák-nadrágok derékrészére!
 • Test- és hajápolás: figyelj a tisztálkodás apró részleteire, nemcsak a bőr tisztán tartására, de a fogmosásra is!
 • Körömvágáskor a bőrt ne vágd le a körömágyon és a köröm két oldalán!
 • Ne használj az érintett karodon irritáló kozmetikumokat, se hagyományos lúgos szappanokat!
 • Légy óvatos a szauna használattal – nem okvetlenül árt, de a lehetőség megvan rá (ülj a padlóhoz közeli alsó padra és lehetőleg távol a szaunakályhától, itt a legalacsonyabb a hőmérséklet)!
 • Kerüld el a napégést! Fodrásznál igyekezz megvédeni a válladat-felkarodat hajszárításkor a melegtől!
 • Kertészkedés, hobbi: kerüld el a sérüléseket – pl. tüskék, tövisek, kerti szerszámok okozta sérülések, és különösen a macskakarmolást!
 • Sport: Kerüld a hirtelen erőkifejtéssel járó sportokat a veszélyeztetett oldali vállal-karral, a pl. a súlyemelést!
 • Légy óvatos evezéskor, teniszezésnél, golfozásnál! Mérlegeld a fagysérülés veszélyét. A lesiklás veszélyes lehet, a sífutás kevésbé. A nagyon intenzív sportok túlterhelik a nyirokkeringést. A nyugodt, pihentető mellúszás javasolt. A nálunk népszerű fitness ágak közül a TRX, spartan training, súlyzós edzések, kettlebell, testépítés veszélyes lehet.
 • Táplálkozás: Kifejezetten nyiroködéma elleni diéta nincs. Kiegyensúlyozottan táplálkozz, figyelj a vitaminbevitelre – előnyös, ha sok citrusfélét fogyasztasz, mivel ezek érvédő hatású flavonoidokat tartalmaznak, a gyógyszertárakban vény nélkül kapható érvédő hatású tablettákban is tisztított flavonoid van!
 • Figyelj oda a testsúlyodra! Az elhízás növeli a nyiroködémára való hajlamot. Ha túlsúlyos vagy, próbáld meg több mozgással és ésszerű diétával elérni a számodra ideális súlyt.
 • Nyaralási tippek: ne utazz olyan helyre, ahol sok szúnyog, bögöly, bolha stb. van, vagy leéghetsz!
 • Orvosnál: NE engedd, hogy az operált oldali karon mérjék a vérnyomásodat (kivéve vészhelyzetben), ne engedd, hogy ebbe a karba injekciót adjanak (kivéve vészhelyzetben), ez vonatkozik mind a bőr alá, izomba, vénába és az ízületbe adott injekciókra! A műtéti hegbe se adjanak injekciót – rákellenes szerként hirdetett fagyöngykivonatot se (pl. Iscador)!
 • Ne ebből a karodból vegyenek vért (kivéve vészhelyzetben) Se akupunktúrát, se terápiás érzéstelenítő blokádot ne adjanak a műtét oldali karba – ez vonatkozik a köpölyözésre is!

Az alábbi problémákat mindig jelezni kell a kezelőorvosodnak:
– Gyulladás a veszélyeztetett karon
– Fogágy-gyulladás
– Mandulagyulladás

Ne dohányozz, se aktívan se passzívan!
A fenti tanácsokkal kapcsolatban a nyiroködémával foglalkozó szakirodalom megjegyzi, hogy
némelyik bizonyítására etikai okokból nem végezhető kisérlet a tudomány klasszikus módszerei szerint, pl. nem okozhatnak macskakarmolást vagy konyhai balesetet X számú nyiroködémás tesztalanyon és kontrollcsoporton annak bizonyítására, hogy mennyire fokozza a fertőzés a nyirokpangást.
Az ajánlásokat jól ismert élettani folyamatok alapján tették és érdemes odafigyelni rájuk nyirokcsomó eltávolítással járó emlőműtét után.

Szerző: Legéndi Zsuzsa, Gyógytornász, Földi nyirokterapeuta
Kép forrása: http://www.amoena.com/